Найбільше зубрів - у Вінницькій області.

Найбільше зубрів - у Вінницькій області.
07.09.2010
«У Вінницькій області здивувати можна або Ставкою Гітлера або нашими зубрами» - кажуть у ДП «Хмільницький лісгосп». Адже в угіддях знаходиться 91 зубр. Які перебувають на територіях Хмільницького, Літинського та Калинівського районів. – Це найбільша кількість у порівнянні з іншими регіонами України. Наприклад, Сумською, Львівською, Волинською, Київською та Чернівецькою де ще є такі, на сьогодні, рідкісні тварини, котрі занесені до Міжнародної Червоної книги.

- З’явилися вони тут ще в 1979 році – розповідає мисливствознавець Володимир Ткач. – Із Державного мисливського господарства «Цуманське» Волинської області було завезено 6 голів, 4 самки і 2 самці. А, оскільки, тваринам підходять тутешні природні та погодні умови, вони добре прижилися. Чисельність поступово почала збільшуватися. І займати значну територію. А відтак, 12 зубрів вже було переселено у Львів, а 5 на Волинь, звідки вони і були привезені. З метою виконання «Регіональної програми збереження та відновлення зубра у Волинській області».

Не дивно, що сюди приїздять науковці різних університетів та вивчають динаміку чисельності, а потім дають відповідні рекомендації щодо охорони і створення відповідних умов проживання для зубрів іншим мисливським господарствам.

- Вже в цьому році двічі приїздили науковці Київського Національного університету біоресурсів і природокористування та один раз із Львівського Національного лісотехнічного університету. – Зазначає Володимир Володимирович.

Починаючи з останніх чисел жовтня до початку березня (близько 100 днів) працівники лісового господарства забезпечують тварин необхідними кормами.

Зі слів працівників лісгоспу, на одного зубра в день розраховують 4 кілограмів зерна, 10-12 сіна, 50 грамів солі та 2 кілограми коренеплодів.

Крім того тварини знищують насадження молодих дерев та кору старих, а оскільки їх багато, то й знищується значна частина лісу.

Зимою зубри всюди ходять гуртками. Лідерами котрих є старі самки.

- Ворогами зубрів є собаки та вовки, котрі можуть відлякувати тварин, особливо молодих. – каже мисливствознавець. – Але найбільшим ворогом є браконьєр. Незважаючи на те, що, відстрілювати зубрів заборонено, траплялися сміливці, які в нічний час їздили по полях та лісах, здебільшого на дорогих автомобілях і зникали коли їх помічали працівники лісгоспу. А тому зубри у нас постійно під наглядом. Проте випадків їх відстрілу браконьєрами, за два з половиною роки моєї роботи у лісгоспі, ще не було виявлено. – Продовжує. – А померають тварини зазвичай від старості, або тоді коли випадково потраплять під автомобіль. Хоча це також відбувається не часто.

Юлія Шандра