ОБГОВОРИЛИ СТАН ОСВІТИ В ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ ТА ПОПРАКТИКУВАЛИСЯ В ОПТИМІЗАЦІЇ ЇЇ МЕРЕЖІ

ОБГОВОРИЛИ СТАН ОСВІТИ В ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ ТА ПОПРАКТИКУВАЛИСЯ В ОПТИМІЗАЦІЇ ЇЇ МЕРЕЖІ
31.01.2022
В Хмільнику, 28 січня, відбулися громадські обговорення стану освітньої галузі в Хмільницькій громаді, під час яких учасники та учасниці ознайомилися з механізмами та принципами оптимізації мережі освітніх закладів в громаді.

Участь в заході взяли представники управління освіти, молоді та спорту, депутати міської ради, старости громади, директори шкіл, представники громадськості, а також учні та учениці навчальних закладів громади.



На початку заходу присутніх привітав Хмільницький міський голова Микола Юрчишин.



Після офіційної частини слово взяли експерти шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» Олег Фасоля та Войтек Мархлєвскі.



Всіх присутніх було об’єднано в групи для участі в грі-тренінгу, який має на меті сформувати в учасників та учасниць освітнього процесу розуміння ефективної освітньої мережі та якісної освіти, а також підходів до оптимізації мережі освітніх закладів громади.

На початку роботи команди, під керівництвом досвідчених фасилітаторів, спробували розвінчати міфи, які побутують серед пересічних членів громади щодо оптимізації мережі навчальних закладів.



Після цього Олег Фасоля розповів про критерії якісної освіти та дав характеристику ефективній мережі освітніх закладів громади.



В подальшому команди розпочали аналіз освітньої мережі хмільницької громади, який включав аналіз наявності навчальних закладів в громаді, наповнюваності класів, витрат на навчання одного учня в кожній школі, динаміку народжуваності в населених пунктах громади, я також багато інших факторів, які необхідно враховувати під час проведення освітньої мережі громади.



В результаті роботи кожної групи був розроблений план оптимізації освітньої мережі Хмільницької громади, розрахований до 2027 року. Всі напрацювання було презентовано на загал, після чого учасники та учасниці мали можливість проголосувати за найбільш прийнятний, на їх думку, варіант майбутньої освітньої мережі.



Це громадське обговорення було підготовлене в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en). Окремі думки, висловлені в цій публікації або озвучені на заході, є особистою позицією авторів та учасників(ць) і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.