Проблеми Хмільницької громади мовою цифр

Проблеми Хмільницької громади мовою цифр
01.12.2009
Ми продовжуємо знайомити читачів сайту з результатами моніторингу.виконання передвиборчих обіцянок депутатами Хмільницької міської ради. Пропонуємо сьогодні дуже цікавий та красномовний матеріал...

В рамках моніторингу було проведено соціологічне дослідження громадської думки мешканців міста Хмільника щодо нагальних проблем громади і роботи депутатів міської ради.
Квоти для соціологічного дослідження були розраховані професійним соціологом для кожного міста, в якому проводиться моніторинг, у відповідності з гендерним та віковим складом населення України за даними Держкомстату України на 01.11.2005 р.
Згідно опрацьованих результатів, 85 % опитаних хмільничан брали участь у виборах до міської ради 2006 року. Основними критеріями вибору депутатів міської ради для переважної більшості виборців були: повага до всеукраїнського лідера (26 %) та попередня діяльність депутатів (24 %). Найменше громадян керувалися в своєму виборі персональним складом партійного списку (17 %), а на зміст передвиборчих програм звертало увагу тільки 15 % відсотків респондентів.
Більше половини опитаних виборців (54 %) були попередньо ознайомлені зі змістом передвиборчих програм кандидатів в депутати до міської ради, лише чверть вважає, що дані програми відображали соціально-економічні потреби міста.
3 (три) % опитаних жителів міста були залучені до обговорення чи складання програми соціально-економічного розвитку міста на 2007 рік, а 88 % опитаних хмільничан вважають, що депутати міської ради повинні залучати громадськість до формування такої програми, причому у формі громадських слухань чи публічних обговорень.
69% опитаних жителів міста Хмільника висловили бажання брати участь у заходах по підготовці Програми соціального та економічного розвитку міста Хмільника.
87 % опитаних хмільничан хотіли б заздалегідь знати про порядок денний засідань та проекти рішень міської ради .
77 % опитаних громадян міста не знають, як внести свою пропозицію до депутатів міської ради.
75 % опитаних виборців не знають, чи проводиться депутатами міської ради
регулярний прийом громадян.
73 % опитаних мешканців міста Хмільника не тільки не ознайомлені зі звітом політичних партій про свою роботу по виконанню передвиборчих программ у місті, а й не знають, чи існує такий звіт взагалі.
88 % опитаних жителів міста вважають, що за період дії нового складу міської ради відчутних соціально-економічних змін не відбулося.
Основними проблемами міста хмільничани вважають:
- якість надання медичних послуг – 68 % (це при тому, що місто Хмільник є містом-курортом);
- за незадовільний стан доріг висловилося 39 % опитаних;
- незадоволені якістю прибирання сміття – 37 %;
- невдоволені якістю надання комунальних послуг - 32%;
- тарифами на комунальні послуги незадоволені 36 %.
Що стосується діяльності депутатів міської ради та Хмільницької міської ради зокрема, то 85 % опитаних виборців не знають, як отримати інформацію про прийняті рішення на сесії (92 % бажаючих отримати таку інформацію);
- про результати голосування депутатів від різних політичних сил хотіло б дізнатися 89 % опитаних;
- з результатами діяльності того чи іншого депутата висловили бажання ознайомитись 85 % респондентів, причому отримувати таку інформацію мешканці міста Хмільник хотіли б у вигляді звіту в спеціально відведених місцях з оголошеннями, або через регулярні публікації в місцевій газеті.
Хочеться окремо зупинитися на питаннях, які виникали під час проведення соціологічного дослідження. Інтерв’юерам доводилося спілкуватися з людьми з різною освітою, уподобаннями, поглядами та соціальним становищем. В цьому відношенні вони всі різні. Також всі вони є виборцями. Але всіх їх об’єднує негативна, на мою думку риса. Не всі з першого разу розуміли про що їх питають. Наприклад на питання: «Чи були Ви ознайомлені зі змістом передвиборчих программ до міської ради?», переважна більшість опитуваних відповідала: «Так, Мельничук (міський голова, та на той час кандидат на посаду міського голова) приходив на роботу та розповідав». На заперечення інтерв’юера, що Мельничук – це одне, а програма місцевої організації політичної партії – зовсім інше, переважна більшість (приблизно 90%) опитуваних з абсолютним нерозумінням про що йдеться розводили руками. Доводилося пояснювати основи українського виборчого права. Таку саму реакцію викликало питання «Чи звітували політичні партії чи депутати про свою роботу по виконанню передвиборчих програм у місті?». Відповідь традиційна – «Мельничук приходив на роботу і звітував...».
Все це говорить, на нашу думку, про дуже низький рівень правової обізнаності громадян. Виборці, нажаль, голосують не за конкретну пропозицію тієї чи іншої політичної сили (а чи вона є, ця пропозиція?), а за партійного лідера. На зауваження, що ні Луценка, ні Тимошенко в списках кандидатів в депутати до Хмільницької міської ради немає, громадяни реагують традиційно – вираз нерозуміння на обличчі та розведенні в сторони руки (добре хоч В.І. Мельничука не згадують).
Тепер хочу розповісти про один випадок, який стався вже після проведення соціологічного дослідження, в січні 2008 року. Він якраз дуже яскраво характеризує рівень правової обізнаності виборців. Згідно результатів дослідження, 88 % опитаних жителів міста вважають, що за період дії нового складу міської ради відчутних соціально-економічних змін не відбулося. Але під час розмови з одним чоловіком, який брав участь в опитуванні в якості респондента, я від нього дізнався, що зміни вже таки відбулися. А саме, - приведу його аргумент дослівно: «От якби ти зараз спитав…Зараз Юлька (хай пробачить мені Юлія Володимирівна Тимошенко. Прим. авт.) гроші з книжок віддала. От тобі і зміни…». Тобто пересічні громадяни в своїй переважній більшості навіть не розуміють, до чиїх повноважень відноситься вирішення тих чи інших питань...