Прозора влада – задоволена громада!

Прозора влада – задоволена громада!
02.06.2011
Чи всі громадяни знають, що таке місцеве самоврядування і «з чим його їдять»? Мабуть, не всі хочуть знати про це детальніше, адже в кожної особи є свої інтереси та захоплення, на які витрачається багато часу. Та коли «копнути глибше», виявляється, що люди повинні знати хоча б найелементарніші речі стосовно самоврядування, і навіть мають право долучатися до його процесу. В статті 2 Закону України про місцеве самоврядування читаємо поняття: Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України; а також - Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Наприклад, у наших сусідів - поляків непогано налаштована робота працівників влади з громадськістю, а головне – влада намагається бути стосовно своїх громадян відкритою та прозорою… У Польщі з 2004 року триває Всепольська програма «Прозора Польща», яка визнана у Європі однією з найуспішніших громадських антикорупційних ініціатив. В Україні теж вирішили долучитися до такої програми, і тому Інститутом Демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО) спільно з Щецинським регіональним центром Фундації розвитку місцевої демократії (FRDL) було взято за мету створити в Україні свою «Прозору Україну», аналогічну польській програмі. За роки співпраці було зроблено вже багато, але недостатньо. Тому в 2011 році було презентовано новий проект «Прозора Україна» для Східного партнерства. Громадське та медійне сприяння», який націлений саме на представників громадських організацій та засобів масової інформації.

Зі всієї України було відібрано всього по 24 учасника з цих двох секторів: НУО та ЗМІ. Учасників розділили на групи, окремо кожна з груп пройшла та проходитиме спеціальне тренінгове навчання в Алушті, Черкасах і Львові… Після проходження навчання в містах України, а також виконаних завдань всіх учасників поділять на дві групи, які відвідають Польщу, а саме місто Щецин для подальшого проходження навчання.

Хмільничани також беруть участь в цьому проекті. Адже гордістю за наше місто є ще й те, що серед чималої кількості заявників зі всієї області обрали лише двох саме з Хмільника.

НаДія.