«РОЗМІРИ М’ЯЗІВ НЕ МАЮТЬ НІЯКОГО ЗНАЧЕННЯ…»

«РОЗМІРИ М’ЯЗІВ НЕ МАЮТЬ НІЯКОГО ЗНАЧЕННЯ…»
29.03.2010
На початку березня в одному з міст Київської області зібралася молодь зі всієї України, представники Фондів Німеччини та України… Зібралися не просто так. Це була зустріч-обговорення активних, небайдужих молодих людей, які прагнуть змінити бодай щось у своєму суспільстві на краще, та професійних представників з Фондів Німеччини та України, які хочуть допомогти в реалізації задуманих проектів на оздоровлення суспільства на прикладі свого міста, громади чи навчального закладу. Справжнім подарунком для молодих українців була присутність відомого чемпіона-боксера, політика Віталія Кличка, якому вони мали змогу задати питання. Тема зустрічі – «Здорове суспільство – основні цінності та орієнтири молодого покоління».

В ході зустрічі «розгорілася» жвава цікава дискусія… Далі вашій увазі – пряма мова, все майже дослівно, що говорилося в присутності учасників та запрошених гостей-журналістів.

Віталій: Хочу, щоб Україна стала не менш розвиненою, ніж країни Європи, Америка… Так, наприклад, Білл Гейтс, якого досить добре знаю, маючи непогані матеріальні статки, не виставляє їх напоказ. Він ходить в простих джинсах і має старе, десятирічної давності авто. Він не ставить на перший план матеріальні цінності. Не хочу, щоб в Україні «правили» гроші, щоб були на першому місці…

Людина повинна мати стимул. Маю принцип: розміри м’язів не мають ніякого значення, - велике значення є у внутрішній силі: впевненість у своїх силах, і т. ін. Засмучує статистика, що 9 з 10-ти дітей не відповідають критеріям здоров’я. Необов’язково досягати спортивних висот – головне бути впевненим в собі… Якщо від людини йде позитивна енергія, вона притягує до себе. Треба бути здоровим і морально, і фізично.

Оксана: Що може мотивувати забезпечених людей вкласти гроші в реалізацію подібних проектів?

Віталій: Я побував у багатьох країнах світу. Німеччина- одна з культурно багатих країн. Німці дуже адаптовані – щоб жити в Німеччині, треба там народитись. Але скільки б не жив у Німеччині, все одно там не станеш «своїм». Якось, летівши в Україну, розговорився з одним канадцем. Він прожив у Канаді все життя, але родом з України… Він їхав на Батьківщину помирати… В кожного з нас є яскраві фрагменти з життя у своїй країні: дитячий садочок, школа… Тієї природи, яка є в Україні, немає у жодній країні. Море в Криму пахне, як ніяке інше. Багато чого у розвитку країни залежить саме від нас. Розповім вам кілька історій, які зі мною стались. Виїхавши в 1995 році в Німеччину, якось ввечері вгледів «картину»: виглянувши з вікна, я побачив на перехресті чоловіка, який чекав, доки світлофор не «покаже» зелене світло. Це при тому, що було вже пізно і майже не було автомобілів. Такий собі пішохід-робот, який чітко дотримується законів і правил, усталених своїм народом…

Ще один приклад: їхав на автомобілі з не пристебнутим ременем. Це було ще на початку спортивної кар’єри, але мене вже встигли запам’ятати. Зупиняє жінка-поліцейський, яка виявилась моєю фанаткою. З її вуст прозвучали слова вдячності, захопливості на мою адресу, попросила автограф… Та після всього вона сказала, що, вибачайте, але штраф усе одно заплатіть. Тоді я за непристебнутий ремінь заплатив 30 Євро.

Далі прозвучало аж два актуальних запитання від киянина Олександра, якого хвилювало питання землі у столиці й державі, а також проблема соціальної реклами в Україні.

Віталій: Як показала практика, питання землі нікого не цікавить. У депутатів немає відповідальності. Лис може змінити свою шубку, але характер – ніколи. А от щодо реклами… Депутатів не хвилює питання ефективної соціальної реклами. Народ потрібно шокувати, ось тоді результат буде ефективним. Можливо, зараз мої слова прозвучать жорстоко, але думаю, що дітям потрібно показувати легені курців, печінку алкоголіків, яка розкладається. Щоб вони робили висновки і боялися навіть починати палити, вживати спиртне й наркотики… В плані соціальної реклами треба працювати над креативним розвитком…

Згодом висловити свою думку забажала Президент Фонду братів Кличків Ганна Старостенко:

Проблема землі – це проблема дистанціювання влади і суспільства. Суспільство не розуміє, що вони мають боротися за землю, захищати її, бо це власність громади. Коли в нас буде чітко зрозуміло, яка земля кому належить, тоді й громада буде боротися… Соціальна реклама розглядається як бізнес. Нікого не турбує те, що рекламується. Рекламні носії надаються тим, хто більше заплатить.

Іллю з Рівного теж цікавить реклама, але трохи з іншого боку:

По телебаченню все більше можна побачити відомих спортсменів, які рекламують спиртні напої. Чому алкогольні бренди асоціюються зі спортом?

Віталій: Алкоголь бренди рекламуються по всьому світі. Бекхем – пиво, Міка Хакенен рекламує алкогольні напої. Можна заборонити вживати алкоголь, але ж є традиції вживання і головні норми. Є правила, але в нас вони не реалізовуються… В жодній країні немає такого, щоб по вулиці гуляли з пляшкою пива. Заборона реклами не вирішить проблеми розпивання спиртних напоїв. Підлітки повинні знати, коли треба вживати алкогольні напої, і чим закінчується надмірне зловживання.

Ще в 10-ому класі нас водили в морг і показали печінку алкоголіка…. Я місяць не міг «відійти» від побаченого. Треба «достукатись» до кожного, і кожен має це розуміти.

Наприкінці зустрічі було ще багато чого сказано, зокрема, й про діяльність Фонду братів Кличків: спочатку він мав виключно спортивне спрямування. За час своєї роботи по Україні збудовано 75 дитячих спортивних майданчиків, надаються стипендії… Працівники Фонду стимулюють молодь займатися потрібними професіями, хоч і не дуже прибутковими; дають можливість молодим людям «вирватись» з лап наркоманії та інших смертельно небезпечних чинників.

Божена Квітка.