А що «Свобода» нам готовить?

А що «Свобода» нам готовить?
05.05.2009
Зараз як місцеві - так і всеукраїнські ЗМІ «смакують» перемогу ВО «Свобода» на виборах в Тернопільській області. Причому роблять з цього неабияку сенсацію, мовляв «Свобода» - та й в Тернопільській області.!!! (цікаво, а де ще вона могла б отримати перемогу – чи не в Донецькій?)

До цього хору приєдналися й деякі мої знайомі. Хтось навіть забажав вступити в лави цієї політичної сили, навіть ті, хто зарікався більше не брати участі в жодній політичній авантюрі. Причому вступити, навіть не ознайомившись з програмою, навіть не переймаючись перспективою стати схожими на персонажа відомого радянського анекдоту, якому дорікали про його здатність вступати «як не в партію - то в ...». Все це певним чином на мене вплинуло і я вирішив якось заповнити свої «білі плями», що стосуються мети та завдань «Свободи». До моїх рук потрапило три документи: Статут ВО «Свобода», Програма цієї політичної сили та проект Національної Конституції України, запропонований «свободівцями».

Зразу оговорюся, що аналіз Статуту будь-якої політичної сили це досить невдячна робота. Всі Статути на відсотків 98 складаються з процедури створення місцевих організацій, повноважень партійних КРК, зборів та конференцій, а отже не несуть майже ніякої інформації щодо діяльності тієї чи іншої політичної сили. Виходячи з цього переконання я приділив більше уваги саме проекту Національної Конституції ВО "Свобода" та Програмі ВО "Свобода" (чинній).

Ознайомившись з ними я вирішив поділитися своїми враженнями з читачами сайту. Довго думав в якій формі все це подати, щоб матеріал по можливості легко читався та не був перевантажений цитатами, а також назвами й номерами статтей цих документів.

Отож, пропоную уявити Україну, якою її бачать «свободівці», виходячи з їхньої програми та проекту Конституції...

В проекті Конституції, яка до речі має прийматися на всеукраїнському референдумі, Україна є унітарною державою. Крим позбувається статусу автономії та стає областю.(це вже з Програми). До речі, це чи не єдине місце, де згадується таке утворення, як область. проект Конституції передбачає, що систему адміністративно-територіального устрою України складають повіти, міста, селища і села (загальна кількість повітів – 300). Виходячи з цього можна стверджувати, що ВО «Свобода» підтримує проведення адміністративно-територіальної реформи. Ще один аргумент щодо цього – відсутність жодної згадки про місцеві державні адміністрації.

Замість Верховної Ради України буде створена Національна Рада України (можливо в цьому є сенс, якщо порівняти абревіатуру теперішньої назви законодавчого органу та російський варіант слова «брешу»). До парламенту депутатів обиратимуть виключно на пропорційній основі, запровадивши «відкриті виборчі списки» (ну всі про це говорять – от і Свобода не втрималась. Я про «відкриті списки». Зараз так багато на цьому спекулюють різні політичні сили, що пересічні громадяни увіровали, що це панацея майже від всіх бід. В розмові з одним переконаним «відкритосписківцем» я запитав, а що на його думку це таке, оті «відкриті списки»? Відповідь приблизно така: «От прихожу на дільницю, а там в бюлетені тільки 5 прізвищ, остальні «закриті». На моє зауваження, мовляв хто йому заважає ознайомитись на тій же дільниці з усім списком кандидатів – поблажливо-звинувачувальний погляд, мовляв «шо ти в цьому понімаєш». Я не проти відкритих списків, але, здається, потрібно пояснити громадянам, що ж це врешті-решт таке... ).

Все це є як в проекті Конституції – так і в Програмі партії (не розяснення, а згадка про модель виборчої системи). Тільки певна невідповідність щодо сільських та селищних депутатів. В одному документі говориться, що депутатів сільської, селищної, міської ради обирають на основі мажоритарної системи виборів, депутатів повітової ради - на основі пропорційно-мажоритарної (змішаної), в свою чергу інший документ (а саме Програма партії) зазначає, що ВО "Свобода" - за виборчий закон, згідно з якими вибори мають відбуватися на багатопартійній пропорційній основі до рад і органів самоврядування всіх рівнів, крім сільських та селищних рад. Щодо терміну повноважень виборних органів та Президента – знову путанина. «Свободівська» Конституція пропонує президентські повноваження обмежити чотирьма роками, в чому солідарна з Програмою партії, тоді як повноваження депутатів визначаються по різному 3 чи 4 роки. До речі місцеві та парламентські вибори пропонується розвести в часі.

Якщо вже згадав про депутатів, то слід додати, що на період виконання своїх повноважень депутати Національної Ради України отримують службове житло, яке не може перейти у їхню приватну власність, Вони (депутати) не можуть користуватися будь-якими пільгами або привілеями, і звичайно - декларація про скасування депутатської недоторканості. До речі, проект Конституції передбачає, що особи з духовним саном не мають права бути обраними до органів місцевого самоврядування...

Далі... ВО «Свобода» бачить Україну виключно з президентською формою правління, причому Президент поєднує в собі гаранта Конституції та посаду Прем’єр-міністра. Тобто він очолює Кабінет Міністрів...

Президентом України не зможе стати людина яка була судимою (це напевно реверанс в бік Віктора Фьодоровіча)... На думку «свободівців» Президенту України слід надати виключне право призначати та звільняти міністрів, керівників інших органів державної влади, Генерального прокурора, прокурорів повітів і міст. Дуже цікавий момент з реєстрацією указів та розпоряджень Президента - їх повинне реєструвати Міністерство справедливості України (!!!) (і чим їм заважало Міністерство юстиції? Якщо передбачається паралельне існування двох цих Міністерств, тоді стає дуже доречним вислів пана Задорнова про те, що тільки у нас можливе альтернативне вирішення кожної справи по закону, чи по справедливості). Передбачається також запровадження посади віце-президента України...

Одним з нововведень «свободівської» Конституції є бажання повернути Україні статус ядерної держави. Також Україна зможе вступати у військові союзи та блоки лише у разі виникнення загрози її незалежності, територіальній цілісності та існуванню українців як нації, причому розташування на території України військових баз заборонено. Ще пропонується дозволити створення напіввійськових формуань... Все це проект Конситтуції. А от Програма партії говорить, що національні інтереси України полягають у вступі до Північноатлантичного альянсу ..

Трішки вище я згадав, що планується дозволити створення напіввійськових формувань. Все це на тлі конституційного права вільно набувати і володіти вогнепальною і холодною зброєю усім психічно здоровим та несудимим українцям, відверто кажучи, трішки лякає. В країнах з високим рівнем корупції (а Україна, на мою думку, є саме такою країною), отримати довідку про несудимість не є великою проблемою. До того ж згадався жарт одного мого знайомого, який постійно повторює, що немає психічно здорових людей - є «необслєдовані»... Втішає тільки те, що людей, принаймні студентів середніх спеціальних та вищих навчальних закладів, на протязі чотирьох місяців будуть в обовязковому порядку вчити володіти вогнепальною зброєю. А ще передбачається запровадження військової кафедри в усіх ВУЗах...

Так. З депутатами. Президентом, виборами та зовнішньою політикою країни трішки розібрались. Залишилися не менш важливі, але дещо менш резонансні теми: медицина, суди, «земельні питання», пенсійне забезпечення тощо. Отож по- порядку.

Медицина. «Свободівці» бачать її лише на основі обовязкового державного страхування. Безоплатною є лише невідкладна медична допомога, що здійснюється у державних і комунальних медичних закладах.

Турбуючись про здоровя українців, держава, на думку «свободівців», повинна сприяти розвитку фізичної культури і спорту. Згоден. Але «Свобода» хоче це зробити в досить оригінальний спосіб. Як? Заборонити укладати контракти з іноземними громадянами для їх участі в українських спортивних змаганнях. Не світить тепер побачити футбольним фанатам бодай хоч одного легіонера в вітчизняних клубах. До речі, обмежень щодо виїзду за кордон наших спортсменів немає (напевно Кличків бояться).... Чуть не забув. Проект Конституції ВО «Свобода» пропонує заборонити робити аборти, окрім випадків, обумовлених медичними показниками.

Цікавим нововведенням в судовій системі є бажання надати право громадянам обирати суддів місцевих судів строком на п'ять років. До речі, пропонується поновити смертну кару...

«Земельні питання» в інтерпретації «свободівців» нагадали мені Гамлетівське «бути чи не бути», тому що, напевно, вони й самі не зовсім визначилися можна чи не можна її (землю) продавати. Зараз поясню. Справа в тому, що «свободівська» Конституція говорить, що право власності на землю існує лише на земельні ділянки під житловими будинками, а також на присадибні ділянки, до того ж забороняється торгівля землею сільськогосподарського призначення. Програма партії в свою чергу зазначає,що ВО "Свобода" - за приватизацію землі з правом її подальшого продажу і передання у спадкове володіння. Право власності на землю, яка перебуває під сільгоспвиробництвом. можуть мати тільки ті громадяни, які безпосередньо працюють у сільському господарстві. І жодних обмежнь щодо можливості її (землі) продажу.

Цікава норма щодо права кожного працівника на щотижневий сорокавосьмигодинний відпочинок. Тобто 2 доби гарантованого відпочинку. А кількість робочих годин на тижні не згадується. Значить можливі варіанти, – від нинішнього 40 годинного робочого тижня – до хто його зна якого...

Щодо пенсійного забезпечення, то передбачається виплата пенсій у зв'язку з неповносправністю та особам, які досягли пенсійного віку, причому розмір максимальної пенсії не повинен перевищувати розмір мінімальної пенсії більше, ніж у п'ять разів (бідні депутати ВРУ, пардон, НРУ!!! За такого розкладу вони отримували б максимум аж 2757,50 грн. !!!). Більше того, депутати рад усіх рівнів та державні службовці, які зловживали службовим становищем, втрачали б право на отримання пенсії за віком... Аж дух захоплює!!!

Щодо прав та свобод людини та громадянина, то проект «свободівської» Конституції про деякі з них просто не згадує (наприклад собода совісті та свобода віросповідання). Можливо просто не догледіли (все ж таки це проект і певно ж таки має право на внесення змін). Але в мене залишився якийсь негативний осад щодо гарантій деяких прав та свобод проектом «свободівської» Національної Конституції. Але все по-порядку. Цікавим нововведенням, яке пропонуює ВО «Свобода» є запровадження в паспортах громадян України графи «Національність». В документі (проект Конституції) це звучить так: «Держава гарантує паспортну ідентифікацію громадян за національною ознакою». Але навіщо? Згідно того ж таки проекту Конституції громадяни України різних національностей є рівні в правах. Навіщо ж тоді «ідентифікація громадян за національною ознакою»? Знову ж таки, які ж переваги надає проект «свободівської» Конституції власникам запису «Українець» в паспорті? Виникає логічне питання, а хто ж тоді є громадянами України? Цитую: «Громадянами України є особи, що народилися на її території». Тобто і росіяни, і білоруси, і євреї, за умови їх народження на території України, гарантовано отримують українське громадянство. Все це мене зацікавило і я вирішив докладніше вивчити документи на предмет переваги «українців» над «неукраїнцями», за умови гарантії всім громадянам України різних національностей рівних прав та свобод. І от що я знайшов (обіцяв не зловживати цитатами, але це якраз той випадок, коли це необхідно):.

«Процент українців та представників національних меншин, що навчаються в середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, працюють в органах законодавчої, виконавчої та судової влади всіх рівнів, служать у Збройних Силах України та працюють у правоохоронних органах, в освітній і культурній сферах, охороні здоров'я, мають бізнес, є власниками виробництв, має відповідати національному складу населення України, який встановлюється Всеукраїнським переписом населення»... Якщо я правильно зрозумів, то держава буде намагатися встановити певні ліміти щодо можливості займатися бізнесом, викладати в навчальних закладах, працювати у владних структурах для представників інших національностей. Чи це не дискримінація за расовою чи етнічною приналежністю?. Далі більше... Зверніть увагу на формулюуання: «Українська Держава захищає честь і гідність особи і громадянина та гарантує реалізацію широких прав і свобод українців», «Українська Держава забезпечує рівність українців у правах і перед законом незалежно від соціального стану, віросповідання і статі», «Українська Держава повинна створювати належні умови для повноцінного духовного і культурного розвитку нації та високого матеріального рівня життя українців», «У разі виникнення в українців потреби в правах і свободах, які не закріплені цією Конституцією, вони можуть вільно користуватися ними відповідно до норм моралі...», «Дозволено вільно набувати і володіти вогнепальною і холодною зброєю усім психічно здоровим та несудимим українцям»... Десь з загального контексту поділися оті всі інші громадяни України...

От такі пропозиції я знайшов в «Свободівських» документах (звичайно це не всі «цікавинки», але й цього думаю досить). Нагадаю, що ми з вами знайомилися з проектом Національної Конституції ВО "Свобода" та Програмою ВО "Свобода" (чинною). Цікаво, а як Ви ставитесь до пропозицій цієї політичної сили? Закликаю всіх активно коментувати...