"Школа громадської експертизи" запрацювала на Вінниччині

"Школа громадської експертизи" запрацювала на Вінниччині
03.08.2011
Є законодавство, є ініціатива, проте немає достатньої кількості підготовлених експертів з проведення громадської експертизи органів виконавчої влади. Із такою проблемою зіткнулися активісти хмільницької районної громадської організації "ПРАВО", що на Вінниччині. Відтак, "порушники спокою влади" від третього сектора вирішили розробити проект "Школа громадської експертизи". І почали навчати представників інститутів громадянського суспільства з невеликих міст Вінницької області.

"Правовий механізм для реалізації свого конституційного права на участь в управлінні державними справами громадяни України отримали ще у 2008 році, коли була затверджена відповідна Постанова Кабміну про громадську експертизу. В наявній законодавчій базі є багато можливостей для експертизи і гарний результат від такої діяльності отримали б усі - і влада, і громадяни. Проте, ці можливості зараз не використовуються. Пересічні громадяни погано поінформовані та й у представників місцевих громадських організацій нема необхідних знань та навичок. Ми вирішили заповнити цей "вакуум" і навчити ініціативних людей із "третього сектору" Вінниччини, як треба проводити громадську експертизу. Реалізація проекту стала можливою за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", - розповів ініціатор проекту, керівник ГО "ПРАВО" Віталій Дорох.


Зараз громадську експертизу "пережили" виконавчі органи Хмільницької міської ради, Жмеринської райдержадміністрації та Вінницької облдержадміністрації. Найбільше "дісталось" чиновникам із Хмільника: громадські організації проінспектували пасажирські перевезення у міських маршрутах загального користування, роботу із благоустрою населеного пункту та документацію щодо органів самоорганізації населення - будинкових та вуличних комітетів. У Жмеринці активісти громадського руху взялись за використання бюджетних коштів у сфері культури, у Вінниці цікавились "прозорістю" розподілу грошей, передбачених обласним бюджетом на проведення конкурсу для ініціативних громадських організацій. По завершенню експертиз представники громадськості надали органам влади зауваження та рекомендації. Чи врахує влада їх думку, покаже час. Проте керівники громадських організацій вже погрожують позовами до суду, якщо їх позиція не буде відображена у рішеннях сесій.


"Ідея допуску громадських інститутів до "тіла влади" колись була мрією, а нині знаходить своє втілення. Так, визнання дається нелегко, проте громадська експертиза - це змагання між владою і громадськістю в тому, хто зрозуміє інтереси громади краще та задовольнить їх ефективніше. На цьому ринзі слід бути добре підготовленим, адже дилетантизм означає програш. Отже, слід не лише озброюватись знаннями, а й кооперуватись", - закликає хмільницький активіст, керівник ГО "Молодіжна Рада" Олександр Вознюк.


А керівник "Школи громадської експертизи" Віталій Дорох пообіцяв поширити корисний досвід не лише на теренах Вінниччини.


Джерело: УКРІНФОРМ www.ukrinform.ua

Автор: Наталія Журбенко.