СМІТТЯ ЧИ СКАРБ? - в Кривошиївській громаді говорили про роздільний збір сміття

СМІТТЯ ЧИ СКАРБ? - в Кривошиївській громаді говорили про роздільний збір сміття
02.10.2017
Під такою назвою пройшов семінар для мешканців Кривошиївської громади Хмільницького району за підтримки Кривошиївського сільського голови Юрія Шевченка.

Проблема поводження з твердими побутовими відходами в сільській місцевості постає останнім часом не менш гостро, ніж у містах.

У більшості населених пунктів України сільськими радами не облаштовані, а часто і не визначені місця складування відходів, що призводить до перетворення лісових масивів, узлісь, узбіч доріг, ярів, територій сільських садиб у стихійні сміттєзвалища.

Кривошиїнською сільською радою вже зроблені перші кроки для покращення поточної ситуації зі збором та вивезенням сміття, вже оголошена закупівля та буде придбано спец-техніку, а також планується ряд заходів спрямованих на популяризацію сортування сміття.



Головною метою семінару було доведення до мешканців майбутніх можливих проблем пов’язаних з неналежним поводженням з твердими побутовими відходами як для території громади так і для навколишнього середовища загалом.



Для дітей школи та садочка було проведено два конкурси на тему сортування сміття та збереження навколишнього середовища, за правильні відповіді учасники були нагороджені солодкими призами.



Варто зазначити, що за офіційними даними в країнах з високим рівнем життя вже налагоджені і ефективно діють системи сортування та переробки сміття, велика увага приділяється навчанню дітей у школах необхідності економного використання ресурсів та сортування сміття. Використовуються економічні важелі, а саме: грошові компенсації та доступні можливості отримання прибутку через продаж різних видів побутових відходів.

Щороку в Україні утворюється майже 450 мільйонів тонн відходів, з яких на переробку йде не більше 3%. Решту захоронюють на полігонах , площа яких – 167 тисяч гектарів, що перевищує територію природно-захисного фонду України. За приблизними данними, на сміттєзвалищах зосереджено близько 30 мільярдів тонн побутового сміття – кландайк для переробників. Однак, замість того, щоб переробляти відходи і отримувати з цього зиск, потенційні бюджетні кошти роками перегнивають на полігонах, паралельно забруднюючи навколишнє середовище.

Необхідно усвідомлено ставитися до питання, що кожен з нас відправляє у власне відро для сміття. Цілком очевидно, що без налагодженої системи вторинної переробки використаних матеріалів, буквально через сторіччя Україна захлинеться в глобальних «сміттєвих» проблемах.

Давайте ж не чекати екологічного колапсу і вже зараз почнемо прищеплювати собі навики гармонічного життя в стилі еко!