У ХМІЛЬНИЦЬКОМУ ВІДДІЛІ МІЛІЦІЇ ПОРУШУЮТЬ ПРАВА ЛЮДИНИ

У ХМІЛЬНИЦЬКОМУ ВІДДІЛІ МІЛІЦІЇ ПОРУШУЮТЬ ПРАВА ЛЮДИНИ
03.08.2014
images (1)Нещодавно на інтернет-порталі «Судебно-юридическая online газета» з’явилась інформація, щодо роботи відділку міліції міста Хмільника. Ось які порушення в цій роботі було виявлено моніторами.

«Представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом з громадськими моніторами відвідали Хмільницький МВ УМВС України у Вінницькій області та підлеглий цьому відділу ізолятор тимчасового утримання.

Про це повідомили в офісі Омбудсмана.

  • У відділі не повною мірою виконуються заходи, спрямовані на попередження жорстокого поводження із затриманими. Зокрема, в підрозділі немає кімнати для проведення слідчих дій та інших заходів, відсутня система відеоспостереження в коридорах адміністративної будівлі, наявність яких передбачена відомчими нормативними актами. Чергова частина та ізолятор тимчасового утримання не забезпечені медикаментами та медичним інвентарем відповідно до встановлених норм. У наявних аптечках виявлені ліки, термін придатності яких минув.

  • Монітори встановили, що працівники міськвідділу не знають вимог Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1363. Зокрема, з'ясовано, що в центр з надання безоплатної правової допомоги повідомляти не тільки про випадки затримання осіб за вчинення адміністративних або кримінальних правопорушень, а й про осіб, які доставлені в ІТТ для відбування адміністративного покарання у вигляді адміністративного арешту, щодо яких винесено вирок суду про позбавлення волі за вчинення злочину та інше.

  • Відповідно в 2014 році з 55 випадків повідомлень у центр з надання правової допомоги адвокати прибували у відділ тільки чотири рази до осіб, затриманих в порядку ст. 208 Кримінально- процесуального кодексу (КПК) України. Крім цього, виявлено один випадок неявки адвоката до особи затриманої за підозрою в скоєнні злочину. Проте працівники міськвідділу не здійснили повторного повідомлення в центр, а також після шести годин після першого повідомлення не повідомили про неприбуття адвоката в координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги, що є порушенням вимог Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб.

  • Вивчивши стан обліку доставлених, відвідувачів та запрошених, монітори дійшли висновку про формальний підхід до цього напрямку роботи. Так, згідно із записами, внесеним до відповідного журналу, більшість громадян незалежно від мети їх прибуття (у справі, для дачі пояснень та інше) знаходяться в райвідділі від 5 до 30 хвилин. Крім того, виявлені записи про залишення міськвідділу особами, затриманими в порядку ст. 208 КПК України, в той час як вони фактично були поміщені в ізолятор тимчасового утримання.

  • Через незначний проміжок часу між затриманням підозрюваних у скоєнні злочину в порядку ст. 208 КПК України та їх розташуванням в ІТТ, монітори дійшли висновку, що затримання особи фіксується з часу складання слідчим відповідного протоколу, а не з того моменту, коли особа була фактично затримана, що є грубим порушенням вимог ст. 209 КПК України. Зазначені висновки знайшли своє підтвердження в ході вивчення протоколів затримання осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів, наявних в особистих справах, які утримуються в ІТТ.

  • У кімнаті для затриманих і доставлених до чергової частини міськвідділу замість індивідуальних ліжок уздовж стіни обладнано один суцільний лежак, що не забезпечує зручності в його використанні і робить неможливим встановлення місткості КПЗ.

  • У книзі обліку осіб, які утримуються в ІТТ, чи не значаться підстави їх приміщення в установу.

  • У журналі надання медичної допомоги особам, які тримаються в ІТТ, не фіксуються прийняті заходи за рекомендаціями лікаря.

  • Кабінет слідчих і адвокатів ІТТ не обладнаний відповідно до вимог Положення про приміщення для проведення слідчих дій та інших заходів в органах і підрозділах внутрішніх справ України. В установі відсутній кімната для побачень.

  • Облаштування санвузлів у камерних приміщеннях ІТТ не забезпечує належного змиву нечистот. У трьох камерах санвузли перебувають у полі зору камер відеоспостереження, і відповідно користування ними принижує людську гідність.

  • Камери не мебльовані тумбочками для зберігання продуктів харчування і предметів особистої гігієни утримуваних. Стіни окремих камер вражені грибком.

  • Під час візиту монітори опитали шість осіб, які містилися в ізоляторі тимчасового утримання. Скарг на умови утримання та поводження від них не послідувало.


Утримуваним в ІТТ роз'яснено порядок направлення скарг, заяв і листів Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, до Європейського суду з прав людини, а також до інших відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна, до уповноважених осіб таких міжнародних організацій та прокуророві .

Монітори виявили недостатній рівень знань особовим складом райвідділу вимог спільних наказів Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства внутрішніх справ України щодо порядку надання відповідної допомоги ВІЛ-інфікованим людям, які приймають антиретровірусну терапію, і наркозалежним, які є учасниками програми підтримуючої терапії.

За результатами візиту підготовлено звіти із зазначенням недоліків та рекомендацій щодо їх усунення, які будуть направлені до Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури для належного реагування».