Учасники Міжнародного Катинського мотопробігу відвідали Хмільник

Учасники Міжнародного Катинського мотопробігу відвідали Хмільник
20.09.2010
Мабуть, мало є таких людей, які б не захоплювались гарною і потужною технікою. У хмільничан нещодавно була можливість побачити на дорогах міста велику кількість мотоциклів. Сто тридцять байкерів з Польщі, Великобританії, Австралії та Сполучених Штатів Америки завітали до нашого міста-курорту на запрошення Генерального Консула Республіки Польща у Вінниці Кшиштофа Свідерека. Поважний гість був запрошений до Хмільника на святкування 10-ї річниці Хмільницької міської Спілки поляків імені Владислава Реймонта.

Байкерів – учасників 10-го Ювілейного Міжнародного Катинського мотопробігу зустріли смачним короваєм, після чого «лицарі на сталевих конях» почали катати дітей та підлітків. А у приміщенні конференц-зали міської ради пройшли переговори між посадовими особами міста, консулом Польщі та командором мотопробігу Віктором Венгжином.

Основними цілями подібних заїздів є жертва проти страшних злочинів комуністичного і фашистського режимів, доїзд на мотоциклах до місць мучеництва й покарання поляків, зустрічі з дітьми замордованих і вбитих, налагодження товариських стосунків з мотоциклістами, жителями міст і сіл та владою, а також пропагування історичної правди. Далека мандрівка триває три тижні, за цей час вони проїжджають 6 000 км. Стандартний маршрут пролягає через Польщу, Литву, Росію, Білорусь, Україну і – повернення в Польщу. Серед мужніх байкерів були й дев’ять жінок, яких не зупинили справжні випробування на дорогах. У той день мені вдалося поспілкуватися з Яреком Барщевським (місто Прошков, Польща) - старшим однієї з груп, який і розповів про мотопробіг. До далекої дороги вони готуються весь рік, а потім через соціальну мережу Інтернет домовляються про місце зустрічі. Всі формуються по групах кількістю в 10 осіб. Кожна група має свою назву, наприклад, білі, помаранчеві, чорні й т.д. До групи можуть долучатися всі охочі за умови, якщо мають справний потужний байк та витривалу вдачу.

Наймолодшому учаснику 20 років, найстаршому – 76.

В костелі Пресвятої Трійці відбулася Свята служба, яку провів настоятель храму Анатолій Білоус. По завершенні богослужіння байкерська група розташувалася в районному Будинку культури для перегляду концертної програми. На початку пролунав Державний Гімн України та Польщі. Приємно вразив патріотичний настрій гостей міста, які при перших звуках польського гімну ніби ожили, незважаючи на свій втомлений стан… Попри кількатисячну відстань, яку подолали, від початку до кінця співали Державний Гімн рідного народу. Про створення Спілки, її роботу та активістів розповіла керівник Галина Брильянт. Вона подякувала всім, хто допомагав протягом років, долучився до підготовки у святкуванні 10-ї річниці Спілки, а особливу подяку винесла генеральному консулу Польщі у Вінниці Кшиштофу Свідереку. Завдяки йому Спілку назвали іменем Владислава Реймонта, і через те Галина Станіславівна вважає консула хрещеним батьком. Перед присутніми концертні номери виконали дитячий вокальний ансамбль «Жайворонки», дівочий вокальний ансамбль «Підлітки», жіночий вокальний ансамбль «Подолянки-хмільничанки», тріо «Елегія», а також Діана Лиса, Діана Королюк, Юлія Мединська, Валентина Автодійчук, Людмила Дячок, хоровий ансамбль «Зорецвіт» та інші. Звичайно ж, на іменини не годиться приходити без подарунків, а тому міській Спілці поляків від міської райдержадміністрації, міської ради було вручено цінні подарунки, а медаль за заслуги для польської культури отримали від Міністерства культури РП.

На другий день, о 9-й годині ранку байкерів проводжали до наступного місця призначення – Вінниці, де вони з місцевими байкерами зіграли у футбол.


Автор Божена Квітка


Фото Руслана Царука