В Хмільнику половина вартості ремонтних робіт в будинках лягла на плечі мешканців

В Хмільнику половина вартості ремонтних робіт в будинках лягла на плечі мешканців
13.07.2012
Мешканці багатоквартирних будинків Хмільника змушені будуть фінансувати за власний кошт половину вартості ремонтних робіт під час капітального ремонту будинків. Відповідне рішення затвердила під час останньої сесії Хмільницька міська рада.

Відповідно до «Положення про участь коштів населення у фінансуванні реконструкції або капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків…», балансоутримувач будинку, для того, щоб міська влада розглянула питання щодо включення цього будинку до переліку об’єктів, які ремонтуватимуться за кошти міського бюджету в наступному році, окрім інших документів, має подати й «рішення зборів вуличного (або будинкового) комітету щодо необхідності проведення ремонтних робіт та про згоду на співфінансування проведення робіт».

Положення також визначає й обсяг співфінансування мешканцями ремонтів багатоквартирних будинків. Так, відповідно до Положення, дольова участь населення від загальної кошторисної вартості робіт визначається у відсотках залежно від виду робіт, але не менше:

  • капітальний ремонт даху та фундамента – 50%;

  • капітальний ремонт внутрішньобудинкової мережі водопостачання та водовідведення – 50%;

  • капітальний ремонт ліфтів – 50%;

  • капітальний ремонт віконних та дверних блоків – 70%;

  • капітальний ремонт інших конструктивних елементів – 80%.


Кошти власників квартир (квартиронаймачів) спрямовуватимуться до цільового фонду, створеного у складі спеціального фонду міського бюджету.

Введення відсоткової ставки обов’язкового внеску для мешканців будинків на практиці може бути просто «не підйомною» для громадян. Зважаючи на вартість виготовлення проектно-кошторисної документації, яке має відбуватися з врахуванням участі населення (фінансової?), а також на вартість самих робіт, наприклад з ремонту покрівлі будинку, 50% вартості може стати занадто великою сумою, якщо взяти до уваги сукупний доход окремих сімей, а також наявність в будинку мешканців пільгових категорій (пенсіонери, інваліди тощо)…