Відбулася зустріч з громадянами

Відбулася зустріч з громадянами
21.09.2009
20 вересня в Хмільнику відбулася зустріч членів громадської організації «ПРАВО» та представників громадськості в рамках проекту «Місцеве самоврядування під лупою громадян. Підтримка реформування місцевого самоврядування в Україні шляхом реалізації місцевої діяльності громадського контролю», який реалізує Громадянська мережа ОПОРА та Асоціація лідерів локальних громадських груп (Варшава).

За задумом організаторів, зустріч мала відбутися в невимушеній обстановці, за склянкою чаю чи філіжанкою кави, але розмова мала відбутися цілком серйозна. Темою розмови була відкритість, прозорість та підзвітність міської влади.

Спочатку організатори ознайомили присутніх з самим проектом, розповіли про Школу громадського контролю та власне про сам моніторинг.

Далі учасникам було запропоновано коротко розповісти про свій, негативний чи позитивний, досвід спілкування з місцевою владою. Попри негативні очікування організаторів (побоювання щодо можливих емоційних сплесків) було висловлено й багато позитиву.

Цікава дискусія розгорілася, коли учасникам було запропоновано обговорити питання доступу до інформації про діяльність місцевої влади. Думок та емоцій було занадто багато. Присутні згадали, не злим, «тихим» словом, міськрайонну газету «Життєві обрії», - ще більше дісталося сайту міста.

Не менш емоційним було обговорення діяльності депутатів міської ради. Виявилося, що учасники не знають про прийоми громадян, чи взагалі вони проводяться і т. д. Виявилося, що це чи не найпроблемніше питання зустрічі.

Красномовною була розповідь одного учасника, який поділився з присутніми своїми враженнями від спілкування з владою, а саме – про намагання легалізувати громадську організацію. Так от, спочатку він звернувся до міськрайонного управління юстиції. Йому чемно пояснили, що так як організація міська – потрібно йти у виконком міської ради. В приймальні йому повідомили, що потрібно звернутися в оргвідділ, де його, знову ж таки чемно, направили у сектор з питань внутрішньої політики і тільки там виявилося, що він взагалі не туди прийшов... Тільки з пятої спроби йому вдалося знайти людину, яка надала список документів, необхідних для легалізації громадського обєднання, та пояснила, що адлі потрібно робити. От вам і наявність інформації про муніципальні послуги...

Дещо здивувала організаторів позитивна реакція учасників на звіти міського голови. Виявилося, що майже всі присутні так чи інакше ознайомленні зі звітом, він для них є зрозумілим та доступним. Тут слід наголосити, що в Хмільнику звіт міського голови друкується в місьрайонній газеті, а також в скороченому варіанті, розповсюджується через поштові скриньки. Багато учасників особисто були присутні на останьому звіті. Правда була й маленька ложка дьогтю – окремі учасники зазначили, що інформація в звіті не завжди відповідає дійсності...

Одним з значних негативів учасники визначили неможливість впливати на формування місцевої політики, попри всі можливості, які передбачені чинним законодавством. Не працює на повну жодний дорадчо-консультативний орган, відсутня можливість внести пропозицію через депутата, абсолютно не використовується можливості, які мають органи самоорганізації населення, а про місцеві ініціативи, наприклад, взагалі мало хто знає...

На завершення було обговорено декілька пропозицій, які б на думку учасників покращили ситуацію в місті щодо прозорості, підзвітності та відкритості місцевої влади. Найреальніша та найцікавіша пропозиція була про облаштування в міській раді кімнати депутата, де б народні обранці, з дотриманням графіку, мали б змогу приймати виборців.

Також учасники погодилися на пропозицію організаторів долучитися, по мірі можливостей, до кампанії громадського контролю. Дехто навіть погодився на наступній зустрічі поділитися своїми враженнями від спілкування з місцевою владою. Отож, до нових зустрічей, шановні читачі, дякуємо за увагу...