Жінки та чоловіки в політиці: =, < чи >…

Жінки та чоловіки в політиці: =, < чи >…
29.03.2010
19 березня 2010 року прем’єр-міністр України Микола Азаров висловився дослівно: “Одні кажуть, що наш уряд великий, другі, що в уряді немає жінок, ні на кого подивитися під час засідання Кабінету міністрів. Самі нудні особи. За всієї моєї пошани до жінок – не жіноча справа проводити реформи”.

За словами Миколи Азарова, в новий уряд підібрані люди, які можуть працювати по 16 годин на добу, “без вихідних і прохідних”, можуть брати відповідальність і не бояться говорити “ні” начальству.

На думку громадських організацій та всіх небайдужих жінок і чоловіків нашої держави, висловлювання Миколи Азарова є сексистським, ґендерно дискримінаційним і таким, що порушує законодавство України, яке всі, і, в першу чергу, вищі державні чиновники, зобов’язані виконувати. Зокрема, порушено Конституцію України та Закон «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Нагадаємо, що сексизм це – ідеологія і практика дискримінації за ознакою статі, система уявлень, що приписують одній із статей (зазвичай жіночій) неповноцінність, гірші розумові та професійні здібності, надмірну емоційність та нездатність приймати рішення, необхідність опіки, позиціонують жінку як неповноцінний суб’єкт. В данному випадку сексистським можна вважати вислів: «не жіноча справа проводити реформи»…

На думку низки провідних українських організацій, прем’єр-міністр України Микола Азаров має вибачитися перед державними чиновницями, членами власної партії та усім жіноцтвом України.

А що думають про роль жінки в громадському та політичному житті країни читачі цього сайту?