Чи можна створювати ОСББ на базі кількох багатоквартирних будинків?

Чи можна створювати ОСББ на базі кількох багатоквартирних будинків?
10.02.2011
Продовжуючи тему створення ОСББ в Хмільнику, вирішив акцентувати увагу на можливості його створення на базі кількох багатоквартирних будинків. Я чув багато думок, багато суджень та переконань, а також свідчення очевидців, які переказуються один від одного, причому в уже такому видозміненому вигляді, що, за ступенем достовірності, претендують, напевно, на звання усної народної творчості… Зазвичай такі перекази починаються приблизно так: «От їздили наші до Новоград-Волинського...»
Але Новоград-Волинський – Новоград-Волинським, а створення ОСББ все ж таки намагаються ініціювати в Хмільнику… І нам варто розібратися в цьому питанні, щоб не наробити необачних кроків, про які потім будемо шкодувати. Це стосується як місцевої влади – так і мешканців багатоквартирних будинків… То ж чи можна створювати ОСББ на базі кількох багатоквартирних будинків?

Ось яку інформацію мені порекомендував наш адмін на одному спеціалізованому сайті (якщо його ласка, то він в коментарях розмістить пряме посилання на цей ресурс):
«… Чинне законодавство, що регулює питання створення і діяльності ОСББ, завжди вживає термін "об'єднання співвласників багатоквартирного будинку". Тобто, оскільки слово "будинок" завжди вживається в однині, робиться формальний висновок про те, що ОСББ може об'єднати лише співвласників одного багатоквартирного будинку.

Втім, насправді законодавство не містить жодної прямої вказівки на неможливість створення ОСББ, яке б об'єднало співвласників двох чи більше багатоквартирних будинків. Визначення ОСББ ("юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна"), дане у Статті 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", також не дає жодних підстав говорити про неможливість створення одного ОСББ на кількох будинках.

Більш того, частина 3 Статті 4 зазначеного Закону говорить про те, що "в одному житловому комплексі може бути створене тільки одне об'єднання". Тобто, законодавець стоїть на тій позиції, що в одному житловому комплексі не може бути більше одного ОСББ, і в той же час не встановлює жодної заборони на створення одного ОСББ на кількох будинках. Поняття "житловий комплекс" визначено Статтею 1 зазначеного Закону: це "єдиний комплекс нерухомого майна, що утворений земельною ділянкою в установлених межах, розміщеним на ній жилим багатоквартирним будинком або його частиною разом із спорудами та інженерними мережами, які утворюють цілісний майновий комплекс". Тобто до складу єдиного житлового комплексу можна віднести і два окремі будинки, якщо вони мають спільні земельну ділянку, споруди та інженерні мережі, що забезпечують функціонування обох будинків. Наприклад, два чи більше будинки мають спільну котельню, дитячий майданчик, мережі, під'їзд для автомобілів тощо. В такій ситуації "відокремити" від одного з будинків котельню, мережі чи проїзд для автомобілів неможливо, оскільки кожен із будинків є "цілісним майновим комплексом" з відповідною ділянкою, спорудами і мережами. Можна сказати, що такі спільні для обох будинків мережі, споруди, майданчик тощо змушують і самі будинки розглядати як складові єдиного житлового комплексу. Відтак, якщо два будинки входять до єдиного житлового комплексу, то в силу частини 3 статті 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" можна створити лише одне ОСББ, яке повинне об'єднати власників приміщень в обох будинках.

Непрямим підтвердженням тому, що членами одного ОСББ можуть бути власники квартир у різних будинках, є і положення Статті 7 вищезазначеного Закону, яке вимагає в статуті об'єднання визначати, зокрема, підстави та порядок злиття об'єднання. Отже, якщо Закон допускає можливість злиття двох ОСББ, вже існуючих у двох будинках, то логічним є визнати, що ОСББ може об'єднувати мешканців більше ніж одного будинку…».
Я перепрошую за досить велику цитату, але я вважав за потрібне привести цей аргумент на користь об’єднання кількох будинків в одне ОСББ в повному обсязі. Але було б зовсім не чесно, якби не було б жодного контраргументу…

Я не думаю, що подібні питання не турбували мешканців та представників влади з інших міст (навіть з Новоград-Волинського…). Тож свого часу знайшовся якийсь розумник, який додумався офіційно звернутися до відповідного комітету з вимогою дати офіційне роз’яснення цього питання. І сталося диво! І зараз існує офіційний документ, який роз’яснює це досить важливе, а інколи ключове питання… Я маю на увазі Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 16.10.2007 року за № 7842 «Про державну реєстрацію об'єднань співвласників багатоквартирних будинків»

(далі – цитата з цього документу):

«Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (далі - Держкомпідприємництво) опрацював Ваше звернення стосовно надання роз'яснень щодо порядку проведення державної реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі - об'єднання) та повідомляє наступне:

… Щодо можливості створення об’єднання співвласниками декількох багатоквартирних будинків:

Відповідно до частини третьої статті 4 Закону про об'єднання, в одному житловому комплексі може бути створене тільки одне об'єднання. Житловий комплекс, в свою чергу, згідно з абзацом третім частини першої статті 1 цього ж Закону, - це єдиний комплекс нерухомого майна, що утворений земельною ділянкою в установлених межах, розміщеним на ній жилим багатоквартирним будинком або його частиною разом із спорудами та інженерними мережами, які утворюють цілісний майновий комплекс...»

Я прошу звернути увагу на виділені елементи: «жилим багатоквартирним БУДИНКОМ»… Не «БУДИНКАМИ», а саме «БУДИНКОМ»…

Я не є прихильником ні першого, ні другого аргументу. Ці дві позиції досить цікаві та мають логічні пояснення та правові обґрунтування. Я просто вважаю, що такі суперечливі питання мають бути вирішенні, а місцева влада має виробити чітку позицію щодо цього питання. І тут варто керуватися не усною народною творчістю та епічними переказами з славного града Новоград-Волинського, а вимогами, як ото полюбляють говорити чиновники, «чинного законодавства України»…