ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ В ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ: ЩО ЦЕ ТАКЕ І ЯК ПОДАТИ ПРОЕКТ?

ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ В ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ: ЩО ЦЕ ТАКЕ І ЯК ПОДАТИ ПРОЕКТ?
17.06.2021
Громадський бюджет – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них.

Тобто це спосіб визначення видатків частини міського бюджету за допомогою прямого волевиявлення членів територіальної громади. Мешканці міста самостійно пропонують та обирають на що саме витратити частину коштів міського бюджету.

Громадський бюджет – це механізм для того, аби знаходити порозуміння між владою та людьми, долати корупцію, робити громаду кращою та дати можливість кожному мешканцю відчути причетність та відповідальність за те, яким буде його громада.

Громадський бюджет – це можливість підготувати свій проект (ініціативу) та подати його до відповідної комісії. Комісія перевірить ваш проект на відповідність умовам конкурсу і, якщо все в порядку, допустить його до голосування.

Будь-який мешканець громади може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в громаді, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету.

Голосувати зможуть виключно мешканці міста Хмільника та сіл, що входять до складу Хмільницької громади.

Свій голос можна віддати не більше ніж за 3 проекти.

Голосувати можна або в паперовому вигляді, заповнивши відповідну анкету і передавши її до консультаційного пункту, або на сайті «Громадський бюджет» - http://hmilnitska-otg.ci.org.ua/

Ті проекти, які наберуть максимальну кількість голосів, гарантовано буде реалізовано в наступному році.

Щороку Хмільницька міська рада, починаючи з 2017 року, виділяє 1 000 000 гривень на проведення конкурсу проектів в рамках громадського бюджету.

За ці роки було реалізовано 20 проектів в різних сферах: будувалися і дитячі, і спортивні майданчики, встановлювалися велопарковки і облаштовувалися майданчики для вигулу собак. Це все цілком реально і працює!

Максимальна сума, на яку можна подати один проект складає 200 000 гривень.

Тематика проектів, які можуть бути подані до участі в громадському бюджеті такі:

  • безпека та громадський порядок;

  • велоінфраструктура;

  • дорожнє господарство;

  • засоби масової інформації;

  • комунальне господарство;

  • культура та туризм;

  • навколишнє середовище;

  • освіта;

  • соціальний захист;

  • спорт;

  • телекомунікації, зв’язок та інформаційні технології;

  • транспорт.


Зазвичай, після оголошення конкурсу, міська рада проводить інформаційну кампанію та надає консультації всім бажаючим підготувати та подати свій проект. Тому слідкуйте за офіційною інформацією! Цього року цей конкурс проводитиметься також!

ВАЖЛИВО!

26 березня 2021 року, міська рада затвердила параметри Бюджету участі на 2022 рік та визначила прогнозні обсяги бюджету участі на 2023 -2024 роки. Тепер на громадський бюджет виділятиметься не 1 000 000 гривень, а 2 000 000 гривень!

Тобто, на громадський бюджет в міському бюджеті буде передбачено 2 млн. грн. – по 1 мільйону для проектів жителів міста Хмільника та 1 мільйону для ініціатив жителів сіл Соколова, Березна, Крупин, Чудинівці, Куманівці, Лозова, Педоси, Вугли, Гулі, Думенки, Лелітка, Вербівка, Крутнів, Кожухів, Лісне, Теси, Іванівці, Лука, Осічок, Шевченка, Лисогірка, Медведівка, Великий Митник, Філіопіль, Будків, Малий Митник, Кушелівка, Порик, Курилівка, Томашпіль, Журавне, Олександрівка, Широка Гребля, Голодьки, Стара Гута, Кривошиї, Колибабинці, Сьомаки, Сербанівка, Білий Рукав, селище Красносілка.

Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Розвиток інструментів «civic tech» в Хмiльницькiй громаді», який впроваджується громадською організацією «ПРАВО», в партнерстві з Хмільницькою міською радою, Центром аналізу місцевої політики та Хмільницьким бюро правової допомоги, що реалізується межах програми «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.