ГРОМАДСЬКИЙ ОМБУДСМЕН З ВИБОРЧИХ ПРАВ ВЗЯВ УЧАСТЬ В НАВЧАННІ АДВОКАТІВ ВІННИЧЧИНИ

ГРОМАДСЬКИЙ ОМБУДСМЕН З ВИБОРЧИХ ПРАВ ВЗЯВ УЧАСТЬ В НАВЧАННІ АДВОКАТІВ ВІННИЧЧИНИ
03.03.2019
Громадський омбудсмен з виборчих прав у Вінницькій області Тарас Коваль виступив перед адвокатами-учасниками семінару з підвищення адвокатської майстерності, який проводився Радою адвокатів Вінницької області.



Тарас Коваль коротко ознайомив присутніх із завданнями громадського омбудсмена, а також закликав колег, використовуючи високий ступінь довіри до адвокатів, сприяти зниженню в суспільстві терпимості до виборчих правопорушень, насамперед до підкупу виборців, шляхом поширення серед громадян правдивої інформації про виборчі правопорушення та відповідальність за їх вчинення.

«Зустрічаються випадки, коли керівництвом виборчих штабів, і навіть окремими кандидатами на посаду Президента України, поширюється інформація серед виборців, яка покликана схилити людей до отримання грошових коштів та інших благ за голос на виборах. При цьому, навмисно, чи в силу необізнаності, населенню повідомляються технології за допомогою яких можна обдурити тих, хто намагається підкупити виборця, котрого закликають, взявши гроші, від усіх, хто їх пропонує, голосувати «по совісті», оскільки: «це все одно ваші гроші, які у вас украли. То нехай віддадуть хоча б частину», - зазначив Тарас Коваль.

Громадський омбудсмен наголосив, що відповідно до статті 160 Кримінального кодексу України, не тільки отримання грошей чи інших матеріальних благ, а навіть надання згоди їх отримати в обмін на голос на виборах, може призвести до притягнення особи, що вчинила таку дію, до кримінальної відповідальності. Окрім цього Тарас Коваль повідомив, що отримання агітаторами плати від виборчих штабів за агітацію з будь-якою мотивацією є порушенням Закону України «Про вибори Президента України» і належить до одного з різновидів непрямого підкупу виборців.
Метою діяльності Громадських омбудсменів з виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА є захист активного та пасивного виборчого права, попередження порушень права на вільні і справедливі вибори в Україні за допомогою всіх доступних відповідно до законодавства можливостей, та забезпечення невідворотності покарання за порушення виборчих прав.

Громадський омбудсмен керується у своїй діяльності Кодексом етики, який включає принципи законності, незалежності, точності інформації, об’єктивності висновків, невтручання у процес виборів.

Активна фаза діяльності припадатиме на президентські, парламентські вибори 2019 року та місцеві вибори 2020 року. Важливим аспектом їх роботи буде одночасно громадський контроль та супровід резонансних кримінальних справ до прийняття рішення по суті судом або закриттям справи.