Хто має ремонтувати Кутову вежу?

Хто має ремонтувати Кутову вежу?
26.10.2010
Я напевно, одна з небагатьох, кого непокоїть доля кутової вежі фортеці, розташованої по вул. Шевченка в м.Хмільнику.Ось недавно, а саме 19.09.2010 я звернулась з інформаційним запитом на ім’я міського голови, щоб отримати відповіді на такі питання:

  1. У якій власності знаходиться кутова вежа фортеці ( оборонної споруди), що входить до семи чудес м. Хмільника та розташована поруч з палацом графа Ксідо?

  2. 2. Яким нормативно-правовим документом (з вказанням його назви , номеру і дати набуття чинності) регламентується проведення ремонтних та реставраційних робіт об’єкту кутової вежі фортеці ( оборонної споруди), що входить до семи чудес м. Хмільника та розташована поруч з палацом графа Ксідо?

  3. 3. Яка установа чи організація відповідає за утримання та проведення ремонтних та реставраційних робіт кутової вежі фортеці ( оборонної споруди), що входить до семи чудес м. Хмільника та розташована поруч з палацом графа Ксідо? 4. В якому році , за які кошти і ким останній раз проводилися ремонтні та реставраційні роботи об’єкту кутової вежі фортеці ( оборонної споруди), що входить до семи чудес м. Хмільника та розташована поруч з палацом графа Ксідо?


І от яка відповідь....

На питання №1: в період до 2005 року колмплекс споруд – пам’яток архітектури національного значення, розташованих на “Замковій горі”, в тому числі і кутова вежа, знаходився у спільній власності територіальних громад Вінницької області, якими опікувалось управління культури і туризму Вінницької облдержадміністрації. Рішенням 23 сесії Вінницької обласної ради 4 скликання від 12.10.2005 року було передано, а рішенням №491 від 21.10.2005 року 30 сесії міської ради 4 скликання прийнята в комунальну власність територіальної громади м. Хмільника башта (вежа) 1534 року побудови , охоронний №994/1. Питання №2,№3,№4: Після прийняття вежі у комунальну власність міста її балансоутримувачем було визначене КП” Хмільниккомунсервіс”, але бюджетні кошти на її утримання не виділялись. Підвальним приміщенням до недавнього часу опікувався орендар- АТ ПТК “Вирій”, яким було проведенні добудови за власні кошти. За рахунок бюджетних коштів на початку 80-х років був влаштований новий дах, але через ліквідацію підприємства- КП “Хмільницький ККП” не має можливості визначити вартість робіт. На даний момент, Хмільницькою міською радою вишукуються шляхи залучення державних та коштів спонсорів для проведення споруди до належного технічного стану. В 2009 році за рахунок 17 тис.грн. коштів міського бюджету Київським державним інститутом “УкрНДІпроектреставрація” виготовлені облікові картки та паспорти пам’яток архітектури. Роботи по оформленню технічної документації пам’яток архітектури продовжується.

Хочу також звернути вашу увагу на те, що відповідь на мій інформаційний запит була ненадана вчасно, тобто протягом місяця. Це говорить про халантність з боку влади, але маючи хоча б цю інформацію можна діяти далі, тому що активних дій з боку влади не спостерігається, а це між іншим одна із найстаріших будівель України і найстаріша будівля міста Хмільника і чекаючи обіцянок з боку влади , що вони щось зроблять вежа просто розвалиться....Ось такі справи!!!