НЕ УХВАЛЮВАЛОСЯ, НЕ ПРОВОДИВСЯ, НЕ РОЗГЛЯДАВСЯ… так прокоментував ситуацію з встановленням пам’ятника Матері головний архітектор Хмільника

НЕ УХВАЛЮВАЛОСЯ, НЕ ПРОВОДИВСЯ, НЕ РОЗГЛЯДАВСЯ… так прокоментував ситуацію з встановленням пам’ятника Матері головний архітектор Хмільника
25.09.2012
Сьогодні було отримано відповідь на запит на інформацію. стосовно наявності всіх необхідних рішень/дозволів/погоджень, щодо встановлення в Хмільнику пам’ятника Матері. Як виявилося, ЖОДНИХ НЕОБХІДНИХ ДОКУМЕНТІВ ПРОСТО НЕМАЄ…

Як вже повідомлялося, на останньому черговому засіданні Хмільницької міської ради, депутати висловили невдоволення пам’ятником Матері, який було встановлено в Хмільнику за кошти братів Юрчишиних. На думку народних обранців варто було б порадитися з депутатським корпусом перед тим, як встановлювати пам’ятник.

В процесі обговорення цього питання було зазначено, що повноваження щодо надання дозволів належить не міській раді, а її виконавчому комітету і що всі необхідні рішення/дозволи/погодження були прийняті.

В свою чергу на Громадському Форумі Хмільниччини під цим матеріалом з’явилися коментарі, в яких читачі закидали міській владі, що пам’ятник встановлено без будь яких на те дозволів. Тобто виходить, що депутатів просто обманули…

Щоб перевірити ці закиди, фахівцями громадської організації «ПРАВО» було проаналізовано документи, якими органи влади в обов’язковому порядку мають керуватися під час встановлення пам’ятників. За результатами аналізу керівником громадської організації «ПРАВО» Віталієм Дорохом на імя міського голови було направлено запит на інформацію з проханням надати всі необхідні документи, які ОБОВЯЗКОВО мають бути в цьому випадку. За цим посиланням можна ознайомитися з самим запитом на інформацію: http://pravongo.org/pamyatnyk-materi-zvkon-suvoryj-ale-tse-zakon-i-joho-varto-dotrymuvatysya-navit-pid-chas-vstanovlennya-pamyatnykiv/

Сьогодні було отримано відповідь. Виявляється, що процедуру було повністю проігноровано, а депутатів, з трибуни, під час сесії, справді просто обманули… ПАМЯТНИК ВСТАНОВЛЕНО БЕЗ БУДЬ-ЯКИХ НА ТЕ ДОЗВОЛІВ/РІШЕНЬ/ПОГОДЖЕНЬ… Ні Хмільницька міська рада, ні її виконавчий комітет, жодних рішень, стосовно встановлення пам’ятника, НЕ ПРИЙМАЛИ… Пропонуємо увазі читачів Громадського форуму Хмільниччини сам текст відповіді:

21вересня 2012року16

на № ІЗ-42-Д від 21.09.2012р

гр. Дороху В.В.

с. Голодьки

Хмільницького району

Вінницької області

22064

Вельмишановний Віталію Володимировичу!

За дорученням міського голови у відповідь на Ваш запит на інформацію від 18.09.2012 року повідомляю про наступне:

Рішення про спорудження (створення) пам’ятника Матері, який встановлено поряд із районним Будинком культури, виконкомом Хмільницької міської ради не ухвалювалося.

Письмове клопотання від підприємства, установи, організації чи об’єднання громадян на спорудження пам’ятника Матері до виконавчого комітету міської ради не надходило.

Обґрунтування доцільності спорудження (створення) пам’ятника Матері по вулиці Леніна у місті Хмільнику із відповідними висновками управління культури та туризму Вінницької обласної державної адміністрації немає.

Погодження Хмільницькою міською радою та її виконавчим комітетом місця встановлення пам’ятника Матері, з урахуванням Генерального плану міста Хмільника, іншою містобудівною документацією немає.

Фінансово – економічного обґрунтування вартості спорудження (створення) пам’ятника Матері, із зазначенням відповідних джерел фінансування немає.

Конкурс на кращу проектну пропозицію щодо пам’ятника Матері не проводився.

На містобудівній раді при управлінні містобудування та архітектури міської ради зазначений об’єкт не розглядався.

Комплексної державної експертизи даний об’єкт не проходив. Дозвільні документи на виконання будівельних робіт із встановлення пам’ятника Матері не надавались.

Поряд із цим, звертаю Вашу увагу на наступне:

До міської ради надійшло рішення 13 сесії Хмільницької районної ради 6 скликання від 27 липня 2012 року № 212 щодо надання погодження на встановлення на земельній ділянці районного Будинку культури по вул. Леніна 12, в м. Хмільнику пам’ятника, автором якого є скульптор Стукан Віктор Євграфович. Зазначена земельна ділянка перебуває на праві постійного користування районного Будинку культури згідно з державним актом від 04.02.2010 року, договору оренди № 03100 600002.

Крім того, у червні 2012 року до міського голови зверталися брати Юрчишини - Петро Васильович та Микола Васильович, які виступили меценатами з виготовлення і встановлення цього елемента благоустрою – об’єкта монументального мистецтва.

Принагідно повідомляю, що роботи із встановлення цього об’єкта виконувались напередодні державних свят - Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України, у стислі терміни та з метою недопущення незручностей для жителів і гостей міста. Рішення виконавчого комітету на той час не ухвалювалося через невизначеність повного об’єму робіт виконання благоустрою.

На разі, розпочато процес підготовки проекту рішення виконкому Хмільницької міської ради про погодження місця розміщення елементу благоустрою – об’єкта монументального мистецтва, який буде оприлюднений на офіційному веб-сайті міста.

Варто зважити і на те, що через відсутність відповідних фахівців в управлінні містобудування та архітектури міської ради на той час, зокрема головного архітектора міста, не були визначені межі з композиційної прив’язки та загальної реконструкції вул. Леніна, обмеженої з півдня річкою Південний Буг, з півночі вулицями 50-Річчя СРСР та Червоного Козацтва.

Найближчим часом буде остаточно визначено межі благоустрою вулиці Леніна.

З повагою, начальник управління містобудування та архітектури міської ради, головний архітектор міста А.М. Недашківський

P.S. Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. І жоден інший закон не встановлює, що ця норма може бути порушена, зважаючи на те, «що роботи із встановлення цього об’єкта виконувались напередодні державних свят - Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України, у стислі терміни», або «через відсутність відповідних фахівців в управлінні містобудування та архітектури міської ради»… Тим більше не можна відверто обманювати ні депутатів, ні членів територіальної громади… ЗАКОН СУВОРИЙ, АЛЕ ЦЕ - ЗАКОН…