Перші кроки учасників Школи громадської експертизи

Перші кроки учасників Школи громадської експертизи
19.04.2011
В березні цього року, в рамках проекту громадської організації «ПРАВО» «Школа громадської експертизи», відбулося навчання для лідерів громадських організацій Вінниччини. Це був своєрідний теоретичний етап проекту, який логічно перейшов в практичний. За умовами участі в Школі, учасники після набуття теоретичних знань, мають застосувати їх на практиці, провівши громадські експертизи діяльності органів влади в своїх громадах. Під час останньої нашої зустрічі ми домовилися, що учасники будуть тримати нас в курсі своїх справ, ділячись з нами інформацією про перебіг своїх моніторингових кампаній. Сьогодні в нас перша публікація на цю тему. Ознайомити читачів з своєю практичною діяльністю в сфері громадської експертизи люб’язно погодилася пані Анна Чайковська - Голова Вінницької обласної організації Суспільної Служби України. Отже, пані Анно:

Чи визначилися Ви з предметом громадської експертизи?

Так. Наша громадська експертиза буде спрямована на фінансування медичних закладів в розрізі захисту прав незахищених верств населення, кошти на медобслуговування яких передбачені в бюджеті. Причому окремим рядком. Ця експертиза включена в план роботи громадської ради при Вінницькій ОДА.

Окрім того, ми плануємо провести ще дві експертизи (загалом їх буде три): громадська експертиза конкурсу програм громадських організацій, а також громадська експертиза під робочою назвою «Про перебіг і результати заходів обласної адміністрації з виконання п.3 Указу Президента України №75/2010 щодо вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті та виконання Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні».

Це теж важливі питання. Так в 2011 році на конкурс на отримання фінансування з обласного бюджету було подано лише 14 проектів. Цифра говорить сама за себе. Видно, що не все добре в «датком королевстве».

Дуже добре. І вже є якісь практичні кроки?

Зараз ведеться опитування отримувачів медичних послуг. Готується інформаційний запит до Вінницького обласного відділення міжнародного фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань. Мета – отримання фінансового звіту за 2008-2011 роки. Згідно чинного законодавства цей звіт підлягає оприлюдненню. Це підготовча робота, яка ведеться з метою чітко окреслити питання, на які хочемо отримати відповіді.

На практиці ми маємо таку картину, що кошти для певних категорій незахищених верств населення виділяються з бюджету, і ця ж категорія пацієнтів оплачує медичні послуги самостійно, через примусові внески до благодійного фонду. Власне, метою експертизи є впорядкування та покращання надання послуг населенню. Звичайно, при цьому потрібно враховувати всі складові: фінансову, юридичну і, що немало важно, моральну та етичну.



А як з владою? Була вже якась реакція з її боку?

Реакції влади ще не було, бо запит ще не направили. Була реакція представника Вінницького обласного відділення міжнародного фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань. Я це розцінила як спробу вплинути на мене через голову громадської ради при Вінницькій ОДА. Він все поривався поговорити зі мною. Зустрічі ще не було. Власне зустріч може бути лише за круглим столом при обговоренні даної проблеми.



На мою думку варто залучити до цього процесу інші громадські організації. Ви плануєте щось подібне?

Зараз планується проведення круглого столу. Попередньо це питання обговорювалося на 1 з’їзді пацієнтів Вінниччини.

Чи є у Вас необхідність отримання консультацій від представників нашої організації чи від тренерів, залучених до роботи Школи?

Наразі ні. При потребі звернемося.



Дякую Вам, пані Анно, та бажаю успіху в здійсненні всіх запланованих заходів…



Нагадуємо, що реалізація проекту громадської організації «ПРАВО» «Школа громадської експертизи» стала можливою за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».