ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО ТЕМИ РЕМОНТУ ЛІФТІВ В ХМІЛЬНИКУ

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО ТЕМИ РЕМОНТУ ЛІФТІВ В ХМІЛЬНИКУ
12.06.2013



uvagaПід час позачергової сесії Хмільницької міської ради, окрім питань щодо зловживань та підробки документів, розглядалося питання виявлення порушень законодавства під час ремонту ліфтів в місті Хмільнику.


На думку членів комісії, яка була створена Хмільницькою міською радою, такі порушення справді мали місце, що призвело до суттєвого збільшення вартості ремонтів ліфтів, а також до порушення договірних умов між Хмільницькою «ЖЕК» та ТОВ «Інвар-ВІН». Пропонуємо вашій увазі звіт комісії, який було озвучено на позачерговій сесії:


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА


ПропідсумкироботитимчасовоїконтрольноїкомісіїповивченнюстанусправзвиконаннядоговірнихзобовязаньпідрядникапообслуговуваннюліфтіввбагатоквартирнихбудинківмістаХмільниказадоговорами, укладенимиміжКП «ХмільницькаЖЕК» таТОВ «Інвар-Він»
Навимогуколективногозверненнямешканцівбагатоквартирнихбудинківм. Хмільникаповул. Леніна, 13, вул. Декабристів, 13, вул. 1-го Травня 9, 11, 11-а протокольним рішенням № 1171-п 37 сесії міської ради 6 скликання від 04 квітня 2013 року було створено тимчасову комісію Хмільницької міської ради для проведення аналізу ситуації з виконання договірних зобов’язань підрядника з обслуговування ліфтів у багатоквартирних будинках м. Хмільника за договорами, укладеними між КП "Хмільницька ЖЕК" та ТОВ "Інвар-Він", за весь період їх співпраці.
Передумовою створенню комісії стала наступна ситуація:
З листопада місяця 2012 року протягом трьох місяців в м. Хмільнику від електропостачання було відключено 10 пасажирських ліфтів в багатоквартирних будинках за вищевказаними адресами. Причиною відключення ліфтів стало досягнення граничного терміну експлуатації (25 років ), та необхідністю в такому разі проведення їх капітального ремонту.
Загострило ситуацію прийняте депутатами міської ради положення «Про участь коштів населення у фінансуванні реконструкції, капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків», яким передбачено дольову участь населення в капітальному ремонті, зокрема ліфтів, у розмірі 30 % від загальної вартості.
Незважаючи на те, що керівниками міськвиконкому неодноразово проводилися збори з мешканцями даних будинків під час яких проводилась роз’яснювальна робота, щодо необхідності прийняти дольову участь вкладенням особистих коштів в капітальний ремонт їх ліфтів, порозуміння знайдено не було. Непрозорість процедури збору коштів та відсутність його обґрунтування призвело до соціальної напруги певної частини міської громади та відмову жителів діяти відповідно до прийнятого Положення, що й стало причиною звернення до депутатського корпусу міської ради.
Робота комісії в частині отримання відповідної інформації від замовника та виконавця робіт по обслуговуванню та капітальному ремонту ліфтів нагадувала спілкування глухого із сліпим. Часто на поставлені конкретні питання відповідь надходила нечітка та розмита.
Проаналізувавши нормативно правову базу, висновки експертизи та проектно-кошторисної документації, комісією було виявлено низку порушень.
Договори на виконання робіт по технічному обслуговуванню ліфтів між замовником КП «Хмільницька ЖЕК» та виконавцем ТОВ «Інвар-Він» укладені формально і не відповідають вимогам типового договору затвердженого наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 73.
Договори на виконання капітального ремонту ліфтів взагалі відсутні, тобто не укладались.
Незрозумілою є сама процедура обрання ТОВ « Інвар-Він » підрядником по виконанню капітального ремонту ліфтів в м. Хмільнику. На поставлене комісією запитання отримано відповідь ( мовою оригіналу ): « На підставі договору № 3 від 06.08.2010 року, в зв’язку із тим, що ТОВ « Інвар-Він » згідно договору є обслуговуюча організація і має ліцензію на проведення капітального ремонту та виконує роботи без авансування, а залучає свої кошти у капітальний ремонт, було визначено їх виконавцем капітального ремонту».
Комісія не піддає сумніву компетентність підрядної організації, однак є припущення про порушення в проведенні торгів на виконання робіт поточного та капітального ремонту ліфтів в м. Хмільнику, де використовуватимуться бюджетні кошти. З інформації, отриманої під час роботи комісії від КП “Хмільницька ЖЕК” випливає, що вибір виконавців для технічного обслуговування та вибір виконавців для капітального ремонту здійснювався одноосібно без проведення прозорого відбору та врахування цінових пропозицій на ринку надання подібного роду послуг. Також в комісії виникло припущення, що визначена загальна вартість робіт в сумі 979 389 грн, є ніщо інше, як свідомо замовлена сума з метою уникнення проведення процедури тендерних закупівель ( тобто - дещо менше від мільйона грн. ).
Те ж саме, на думку комісії, стосується процедури вибору підрядника для виконання робіт по розробці кошторисної документації та її експертизі.
За інформацією міського голови від 29.04.2013 p. № I3-53-F вартість проведення капітального ремонту ліфтів встановлена згідно розробленої кошторисної документації, та заключення державної експертизи. Тобто відповідно до складених компетентними органами дефектних актів по кожному із ліфтів. Проте, слід врахувати, що у дефектних актах вказані виключно всі недоліки виявлені відповідною комісією під час обстеження ліфтів після закінчення терміну їх експлуатації, в т.ч. і ті, що мали б бути відремонтовані, замінені, абощо в ході поточного ремонту протягом всього часу співпраці КП « Хмільницька ЖЕК » та ТОВ « Інвар-Він », адже, відповідно до чинного законодавства, зокрема наказу Державного комітету України з питань ЖКГ № 150, існує чітке розмежування понять поточного та капітального ремонту.
Внесення поточних робіт до кошторисної документації з капітального ремонту ліфтів вплинуло на вартість кошторисної документації та її експертизи, що призвело до значних втрат бюджетних коштів, а саме, на обстеження ліфтів, ПКД та експертизу ПКД загалом виділено 141063 грн.
Протягом всього часу співпраці з ТОВ «Інвар-Він», останнім не виконувався ряд робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту згідно договірних зобов’язань, що призвело до внесення цих робіт у проектно-кошторисну документацію з капітального ремонту ліфтів (Наприклад: табличка з телефонами ліфтових служб та правила користування, ремонт кнопкового апарату, освітлення підходу, відсутність лампочки плафону, заміни тросиків дверей, встановлення штепсельної розетки, заміна мастила тощо).
Принаймні, 4 ліфти по вул.. 1-го Травня, із всіх 10 зупинених (реєстр №№ 819, 820, 848, 849) капітального ремонту не потребували, оскільки такий ремонт відбувся за 3 роки і 3 місяці перед обстеженням, і обстеження виявило недоліки, які підлягали усуненню в порядку технічного обслуговування та поточного ремонту. Проте, в період з грудня 2011 року по грудень 2012 року ліфти працювали, за їх експлуатацію за 12 місяців мешканці двох будинків сплатили 37248 грн. 24 коп. комунальному підприємству “Хмільницька ЖЕК”, котре, в свою чергу, цю суму перерахувало “Інвар-Він”, проте, за цей період жоден із зафіксованих недоліків усунутий не був.
На ці 4 ліфти КП “Хмільницька ЖЕК” знову замовила технічну документацію, яка передбачала витрати 53644+53967=107631 грн. по будинку по вул.1-го Травня 11 ( жоден з пунктів не відповідає визначенню капітального ремонту ), та по будинку вул. 1-го Травня 9, - 57 622+59 229=116 891 грн., в загальному сума становить 224 522 грн. бюджетних коштів.
Витрати на, так звані, “проектно-вишукувальні” роботи обійшлись місту у суму 9116 грн. за кожен із згаданих 4-х ліфтів, що склало 36464 грн.
Згадані 4 ліфти обійшлись місту невиправдано дорого: зібрані з мешканців 37248 грн. потрапили до “Інвар-Він” як плата за поточний ремонт, 36464 грн. не включаючи кошти на експертизу проекту віддані проектувальникам за «голий» кошторис, 18768 грн. витрачено за експертне обстеження. При цьому жодна гривня на самі ліфти не добралась, жоден недолік не ліквідований, не усунутий і це лише по 4-х ліфтах.
Аналогічна картина і з рештою 6-ма ліфтами.
Перелік необхідних для виконання робіт складає понад третину від усіх робіт, вказаних у кошторисній документації, (на прикладі одного з ліфтів у будинку по вулиці Леніна 13: з 38 пунктів зазначених у висновку експертизи недоліків, які потрібно усунути, лише 5 підпадають під визначення капітального ремонту. Стосовно двох ліфтів у будинку по вул. Леніна, 13, з загальної вартості робіт згідно проектно-кошторисної документації, що становить 228 568 грн. до капітального ремонту відносяться роботи на загальну суму 9658 грн.).
Відтак, ДП “Вінницький експертно-технічний центр” з 8 по 15 грудня 2011 р. провів обстеження 10 ліфтів у яких закінчився строк експлуатації і заборонив їх використання, запропонувавши усунути недоліки у місячний термін, тобто до 8-15 січня 2012 р. відповідно, але Комунальним підприємством “Хмільницька ЖЕК” і “Інвар-Він” заборона була проігнорована, ліфти у цей період не зупинялись і жодні роботи з усунення недоліків не проводились. Ця дивна і незрозуміла позиція балансоутримувача (тобто власника) ліфтів та обслуговуючої організації залишалась протягом 12 місяців і лише у грудні 2012 року ліфти були зупинені.
Зупинка ліфтів відбулася без належного оформлення, жодного офіційного документу щодо зупинки ліфтів видано не було, а зупинили ліфти після усного розпорядження міського голови ( мабуть лише після того, як ним, чи його командою, було досягнено всіх необхідних для «дерибану» бюджетних коштів умов ).
Поточний ремонт і технічне обслуговування ліфтів за період з моменту експертного обстеження до моменту відключення (а це 1 рік) практично не здійснювалось. Всі необхідні роботи було заплановано виконати за бюджетні кошти при капітальному ремонті.
Згідно п.2.1. Положення, мешканці квартир змушені зібрати 30% від загальної кошторисної вартості робіт, тоді, як фактична вартість (договірна ціна) значно менша від загальної вартості (на прикладі будинку по вул. Леніна, 13, по кошторисній документації ціна 228568 грн, а договірна ціна 193817 грн.), що призводить до порушення норми положення.
Крім того виходячи зі змісту оголошень про збір мешканцями коштів на ремонт ліфтів та порядку вказаного збору не зрозумілим залишається питання про призначення платежу та механізм його застосування.
Разом з тим, не представляється можливим змусити мешканців будинку до спів фінансування проведення капітального ремонту, оскільки в цьому випадку необхідно заручитись добровільною згодою виключно всіх власників квартиро володінь.
Перелік вищевказаних недоліків не є вичерпним, оскільки члени комісії не є знаними фахівцями у даній галузі, однак, комісія переконана, що це стало можливим через те, що посадовими особами виконавчого комітету Хмільницької міської ради, управлінням житлово-комунального господарства та комунальної власності, а також керівництвом КП “Хмільницька ЖЕК” не контролювало стан експлуатації ліфтового господарства міста, не аналізувало фінансові витрати і їх доцільність та самоусунулися від вирішення нагальних питань. Зволікання із їх вирішенням сягнуло межі, де інертність переходить у злочинну байдужість і бездіяльність, яка має бути відповідно оцінена громадою міста.
Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 48 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», комісія:


ВИРІШИЛА:


Доручити виконкому Хмільницької міської ради спільно з управлінням житлово-комунального господарства та комунальної власності і керівництвом КП « Хмільницька ЖЕК »( Прокопович Ю.І.) врахувати висновки тимчасової комісії та провести відповідну роботу щодо перегляду вартості виконання капітального ремонту кожного із ліфтів відповідно до наказу Державного комітету України з питань ЖКГ № 150 від 10.08.2004 року «Про перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд», про що проінформувати на черговій сесії міської ради.

Голова комісії С.О. Гуцалюк