ПРОПОЗИЦІЯ ТАКА – ДІЯТИ ВИКЛЮЧНО У СПОСІБ, ЩО ПЕРЕДБАЧЕНИЙ КОНСТИТУЦІЄЮ ТА ЗАКОНАМИ УКРАЇНИ

ПРОПОЗИЦІЯ ТАКА – ДІЯТИ ВИКЛЮЧНО У СПОСІБ, ЩО ПЕРЕДБАЧЕНИЙ КОНСТИТУЦІЄЮ ТА ЗАКОНАМИ УКРАЇНИ
19.12.2015
ФотоПро це заявив депутат Хмільницької міської ради від ВО «Свобода» пан Юрій Кондратовець, доповідаючи під час розгляду проекту бюджету міста на 2016 рік. В своїй доповіді він підняв низку важливих питань, які стосуються публічності. Відкритості та прозорості діяльності міської влади. Тому ми, як і обіцяли, публікуємо повний текст його доповіді. Отже – далі мовою оригіналу:

Шановний Сергій Борисович, шановні депутати, запрошені.

Щойно Любов Григорівна вже нам детально розповіла про основні показники запропонованого проекту бюджету м. Хмільника на 2016 рік, але в зв’язку з тим, що Урядом запропонована чергова податкова реформа, яка передбачає зміну порядку оподаткування, зміну ставок податків та зборів, ми з Вами незабаром вимушені будемо переглядати цей бюджет.

Я в своїй доповіді коротко зупинюсь на таких моментах:

  1. Порядок оприлюднення проектів рішень міської ради:


В ст. 19 Конституції України зазначено:

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Ст. 15 Закону України Про доступ до публічної інформації:

  1. Проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються нимине пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.


Нажаль, більша частина проектів рішень, які пропонувались і пропонуються нам на розгляд були оприлюднені з порушенням термінів, а деякі – взагалі не були оприлюднені.

Для прикладу: половина з програм не була оприлюднена взагалі.

Не можу зрозуміти, що заважало посадовим особам, що відповідають за підготовку програм, виконати свій службовий обов’язок і вчасно підготувати та оприлюднити – небажання чи некомпетентність? Чи може і те і інше?

Тепер я розумію тезу з передвиборчої програми кандидата на міського голову С. Б. Редчика – «через непродуману кадрову політику втрачено довіру до міської влади».

Може настав час відновити цю довіру? Адже, кадри вирішують все. Чи не так?

Ми лише вимагаємо, щоб кожен посадовець виконував свої функціональні обов’язки якісно і вчасно. Хотів би почути відповідь на запитання – що цьому заважає?

Обрані депутати працюють в різних сферах, мають різний життєвий і професійний досвід, і робити на нашу адресу такі заяви на кшталт: «Раніше і так проходило» чи «Навіщо воно вам, адже інші депутати навіть і не орієнтуються і не хочуть орієнтуватися в цих паперах» - це не припустимо.

Ігноруючи депутатський корпус – ви ігноруєте не лише нас, але й волю тисяч виборців, які віддали свої голоси за нас.

Якщо таке відношення залишиться, то я думаю, що в Хмільнику вже скоро знайдеться не один Олег Барна, який винесе нас з вами на руках з цієї будівлі.

Ми з Вами повинні раз і назавжди розв’язати цей ГОРДІЇВ ВУЗОЛ.

В зв’язку з цим, в мене є пропозиція провести службове розслідування, щодо невчасного оприлюднення/не оприлюднення проектів рішень і про результати цього розслідування доповісти на наступній черговій сесії.

Я так розумію, що за їх вчасну підготовку та вчасне оприлюднення несе хтось персональну відповідальність. Адже колективною буває лише безвідповідальність.

До речі. Винних осіб довго шукати не прийдеться, адже в Розпорядженні міського голови №104-р від 09.04.14 р. «Про визначення відповідальних осіб за організацію доступу до публічної інформації» чітко визначено перелік посадових осіб, що відповідають за виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

  1. Програма економічного і соціального розвитку:


Програма економічного і соціального розвитку м. Хмільника також була оприлюднена невчасно – 08.12.15 р.

В ст. 11 Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» зазначені основні моменти, що повинні бути відображені у програмі міста на наступний рік.

Серед них:

а) Аналіз соціально-економічного розвитку міста за попередній і поточний роки та характеристика головних проблем розвитку економіки та соціальної сфери.

Проаналізувавши головні проблеми в 2014, 2015 і проект на 2016 рік виявилось, що головні проблеми розвитку економіки і соціальної сфери з року в рік одні і ті ж.

Для прикладу: для проблеми, що хвилює тисячі хмільничан - маршрутні таксі (ціна проїзду, розклад руху) – виділено лише одне речення.

Майже в кожній програмі планується залучити кошти від грантів, але фахівці, які можуть готувати гранти – відсутні. Можливо при управлінні економіки все ж таки створити відділ, який би займався цими грантами.

б) Стан використання природного, виробничого, науково-технічного та трудового потенціалу, екологічна ситуація в місті – висвітлено не в повному обсязі.

в) Можливі шляхи розв’язання головних проблем розвитку економіки і соціальної сфери – висвітлені не в повному обсязі.

г) Система заходів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо реалізації соціально-економічної політики з визначенням термінів виконання та виконавців – в самій програмі відсутня.

  1. Бюджет:


Питання прозорості бюджету та використання публічних коштів набуло особливої актуальності в Україні після Революції гідності 2013-2014 років. Значний суспільний запит на відкритість та прозорість діяльності органів влади, особливо у питаннях використання публічних коштів, призвів до закріплення цих вимог на законодавчому рівні. Так, 11 лютого 2015 року було ухвалено Закон України «Про відкритість використання публічних коштів». Зазначені вимоги також передбачені Засадами державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційною стратегією) на 2014-2017 роки, затвердженими Законом України від 14 жовтня 2014 року № 1699-VII.

Згідно вимог статті 77 Бюджетного кодексу України місцеві бюджети затверджуються рішенням місцевої ради до 25 грудня року, що передує плановому. Це означає, що місцевий бюджет має бути затверджено до 25 грудня 2015 р.

Згідно статті 2 п. 45 Бюджетного кодексу України «рішення про місцевий бюджет - нормативно-правовий акт ... відповідної місцевої ради, виданий в установленому порядку, що затверджує місцевий бюджет та визначає повноваження відповідно … місцевої державної адміністрації або виконавчого органу місцевого самоврядування здійснювати виконання місцевого бюджету протягом бюджетного періоду». Оскільки рішення про місцевий бюджет є нормативно-правовим актом, то згідно статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття. Таким чином, проект рішення про бюджету на 2016 рік необхідно було оприлюднити не пізніше 27 листопада 2015 року для виконання вимог чинного законодавства та забезпечення належних можливостей ознайомлення із його змістом, а також сприяти залученню громадян до консультацій з приводу проекту рішення про бюджет на наступний рік.

Але проект Бюджету з додатками на 2016 рік був оприлюднений на веб-сайті Хмільника лише 8 грудня. Цього ж числа проект бюджету побачили також і депутати.

Крім цього, при складанні та розгляді проекту бюджету на 2016 рік було порушено як мінімум 2 з 10 принципів бюджетної системи України, що зафіксовані в ст. 7 Бюджетного кодексу України:

​ · принцип обґрунтованості - бюджет формується на реалістичних макропоказниках економічного і соціального розвитку України та розрахунках надходжень бюджету і витрат бюджету, що здійснюються відповідно до затверджених методик та правил;

Для прикладу в додатку 6, в якому міститься Перелік об’єктів, видатки на які у 2016 році будуть проводитись за рахунок коштів бюджету розвитку, зазначена лише вартість запланованих робіт (капітальних видатків), а яка кількість і ціна цих робіт (капітальних видатків)? Хто може сказати? Згідно яких методик і правил рахувались ці показники – незрозуміло (Візьмемо приклад по запланованому капітальному ремонту музичної школи. Ціна за 1м2 утеплення садочку №5 згідно інформації Коведи Галини Іванівни була 700-730 грн. Отже, при площі музичної школи 680 м2 при ціні 700-730 грн. загальна вартість = 476 – 496 тис. грн.. Тоді звідки взялась сума капітального ремонту фасаду приміщення КПНЗ Хмільницька школа мистецтв в 800 тис. грн.. (по цьому питанню мною було направлено депутатське звернення).

​ · принцип публічності та прозорості - інформування громадськості з питань складання, розгляду,затвердження, виконання державного бюджету та місцевих бюджетів, а також контролю за виконанням державного бюджету та місцевих бюджетів.

(громадськість та депутати непоінформовані коли буде затверджуватись бюджет, адже в порядку денному на сесію 18.12.15, що оприлюднений в газеті та на веб-сайті Хмільника це питання взагалі відсутнє).

Подальша доля проекту рішення про бюджет на 2016 рік така:

- 9 грудня відбулись громадські слухання;

- 10 грудня відбувся розгляд на постійних комісіях;

- 18 грудня пропонується розглянути цей проект на сесії.

Але разом з тим, депутати приймали активну участь в розгляді та обговоренні запропонованого проекту бюджету на 2016 рік на спільному засіданні комісій. Надходили деякі зауваження та пропозиції.

На спільному засіданні постійних комісій було прийнято рішення винести цей проект на розгляд сесії, але до нього ще залишилось ряд питань.

Шановні депутати. Перед тим, як проголосувати за наданий нам проект бюджету на 2016 рік, прошу Вас ще раз задуматись чи все ми з вами зробили для того, щоб цей бюджет був прозорий, зрозумілий і обґрунтований? Чи був забезпечений дієвий громадський контроль за формуванням цього бюджету? Яким чином були враховані інтереси громадян при плануванні витратної частини бюджету і чи була витратна частина сформована на реалістичних та обґрунтованих показниках?

І насамкінець. Згідно з тією ж ст. 19 Конституції України, яку я згадував на початку свого виступу:

Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

ПРОПОЗИЦІЯ ТАКА – ДІЯТИ ВИКЛЮЧНО У СПОСІБ, ЩО ПЕРЕДБАЧЕНИЙ КОНСТИТУЦІЄЮ ТА ЗАКОНАМИ УКРАЇНИ.

Дякую за увагу.

СЛАВА УКРАЇНІ!!!