ПРИСЯГА НА ВІРНІСТЬ! КОМУ?

ПРИСЯГА НА ВІРНІСТЬ! КОМУ?
27.02.2014
image002Останній тиждень січня для Хмільника став особливим – три сесії міської ради. 51а – народна, 52а – бюджетна, 53а – кадрова. Всі вони вирізнялись особливою активністю, принциповістю і результативністю громади, яка разом з депутатами засудила реакцію державної влади на груднево-січневі події в Україні, зуміла розібратись і зупинити “маніловщину” місцевої влади, а також допомогти депутатам висловити недовіру і достроково звільнити з посади секретаря ради Дреженкова П.О.

Проте, кожна з них по своєму особлива і повчальна. Скажімо, за результатами 51-ї, що відбулася напередодні Дня пам’яті героїв Крут, за участі багаточисельних представників Хмільницького Віче було створене міжфракційне обєднання міської ради “Хмільницька міська народна рада”. На 52-й, так званій бюджетній сесії, була остаточно викрита замаскована ідея міського голови В.П.Грушка домогтись фінансування проектно-кошторисної документації на три дивних обєкти, на яких неофіційно, непублічно передбачалось зривання асфальтового покриття і укладання плитки на частині вул.Столярчука (від міської ради до міськрайонного суду), а також на частині вул.Леніна (біля “Сільпо”) загальною вартістю близько двох мільйонів гривень. Третім обєктом мав стати двохсторонній тротуар по вул.Пушкіна. на суму близько 900 тис.гр. І це при тому, що сьогодні маємо такі проблемні вулиці, як Котляревського, Таращанська, Коцюбинського, Воровського та ряд інших, які потребують негайного ремонту. А виготовлена проектна документація на облаштування тротуару по вул.Жданова до газконтори та професійно-технічного закладу “відлежується” в міськвиконкомі ще з 2010 року. Як видно, воістину марнотратству, як і словоблуддю окремих посадовців, немає меж. Наприклад, слово «Тендер» на думку головуючого, це узаконене державою розкрадання”. Іншої думки члени постійної комісії міської ради з питань планування, бюджету, економічного розвитку та підприємництва. За підтримки депутатської групи “Громадянська варта”, вони за виготовлення проектно-кошторисної документації на всю вулицю, з облаштуванням парковки або стоянки автотранспорту, автобусних зупинок, тротуарів, ливневої каналізації, зелених зон та інженерних мереж. За такою схемою у свій час були реконструйовані вулиці Кірова і Дзержинського. Владна ж пропозиція – уникнути тендерних процедур по капремонту вул. Пушкіна, плануючи кожного року на ці роботи по мільйону бюджетних коштів. Зрозуміло, що переміг здоровий глузд, тобто колективний розум.

На особливу увагу заслуговує 53-я сесія міської ради, де знаковим було питання недовіри і звільнення з посади секретаря ради Петра Дреженкова. Ця історія тягнеться вже цілих 7 місяців, але завершилась вона очікувано. При оголошенні протоколу лічильної комісії з результатами голосування із 37 присутніх на сесії депутатів 21 були “ЗА”, 11 - “ПРОТИ” і 4 - “УТРИМАЛИСЬ”. Таким чином, рішення про недовіру секретарю ради і звільнення його з посади було прийняте. І це при тому, що частина депутатів пройшла “вишкіл переконань” і “особистих зобов’язань” не голосувати за кадрову пропозицію так званої опозиції. Зрозуміло, що кожен має право на власну думку. Але є межа, за якою - шлях в нікуди. Думається, що громаді міста не буде зайвим знати, образно кажучи, своїх героїв, які 23 листопада 2010 року складали присягу на вірність територіальній громаді. Як засвідчило поіменне голосування, яке скоріше всього носило технічний характер, бо затверджували безапеляційний протокол лічильної комісії, 24 депутати відкрито висловили свою позицію, а 12 утримались. Це Микола Бабюк, Олександр Бойко, Дмитро Бонсевич, Сергій Владика, Василь Грушко, Лілія Денисюк, Петро Дреженков, Світлана Дубчак, Сергій Каленіченко, Олександр Кубряк, Василь Сташко, Вадим Терещенко. Позицію останніх громада міста зустріла вигуками «ганьба». Дивує й те, що серед утриманців є держслужбовці, які у свій час складали присягу на вірність громаді та Конституції України. Що це?..

Мати претензії до владних мужів, прокурорів, суддів, міліції, лікарів, які приймають присягу, але не завжди її виконують – це одне. Зовсім інше, але закономірне питання: а чому “Я” не виконую те, про що заприсягав? Тут претензії до себе, шановного і любимого, не приймаються. Ще й тому, що маю “додаткову клятву” перед кимось.

То перед ким? Думається, що хмільничани здогадуються перед ким.

Декларуючи свої наміри у міській раді, депутатська група «Громадянська варта» зробила лише перший крок для “очищення” влади від непрозорості і свавілля. Наступний крок передбачає невідкладні вибори на пленарному засіданні таємним голосуванням нового секретаря міської ради, який би зумів налагодити вщент розірвані комунікації між міським головою, фракціями, групами, апаратом ради і окремими депутатами, а також громадським активом Хмільника. Такі кроки мають стати рішучими, результативними, логічними і з розумінням сприйняті, в першу чергу, очільником міста Василем Грушком. Бо “дико” виглядає, коли один із високопосадовців міськвиконкому під час організації процедури голосування в сесійній залі, відкрито викликає депутата для “виховання”, інший депутат в кабінці для таємного голосування фотографує свій бюлетень для “звіту”, а в цей час міський голова привселюдно заявляє “Всьо нормально”.

Ой, не все, напевно. Бо якби так, то хіба депутати так званої опозиції мали б таку підтримку від громади міста? Тому депутатська група «Громадянська варта» дякує активним представникам територіальної громади міста за підтримку і сподівається на подальшу співпрацю з усіма дієвими громадськими організаціями, в тому числі і з новоствореною місцевою ГО “Народне Віче”. Бо тільки спільно ми можемо дати правду нашому рідному Хмільнику.

Прес-центр депутатської групи «Громадянська варта».