РОМАН МАРІЙЧАК: «БОРОТЬБА УПА – НЕВИЧЕРПНЕ ДЖЕРЕЛО СИЛИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ»

РОМАН МАРІЙЧАК: «БОРОТЬБА УПА – НЕВИЧЕРПНЕ ДЖЕРЕЛО СИЛИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ»
06.06.2013



4 червня 2013 року активісти Хмільницької районної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" разом зі свободівцями Літина, Старої Синяви і Летичева вшанували пам'ять вояків сотні УПА та її командира "Шуляка", які загинули 5 червня 1944 року в бою з підрозділами НКВД поблизу села Широка Гребля Хмільницького району Вінницької области.


На місці бою сотні "Шуляка", у лісовому масиві між селами Широка Гребля та Трибухи, біля пам'ятного хреста зібралося кілька десятків патріотів з різних районів Поділля. Націоналісти віддали належну шану героїчному чину повстанців. Навколо пам'ятного місця розмістили плакати: "Слава Героям УПА!", "Герої не вмирають!". Керівник Хмільницької міської організації ВО "Свобода" Роман Марійчак підкреслив, що в сучасних умовах українцям як ніколи потрібно черпати силу й наснагу із героїчного чину попередників. "Зараз українцям як ніколи потрібно набратися сили та духу, бо наше завдання – усунути від влади режим Януковича, ліквідувати наслідки його правління та відновити історичну й національну справедливість у державі. Ми це здобудемо, якщо народ зведеться на боротьбу проти бандитів, які засіли на Банковій. Лише об'єднані спільною метою, сильні духом і тілом, готові приструнити зажерливого чиновника чи міліціянта-хабарника – зможемо перемогти та відновити в державі українську владу. Чин повстанців сотні "Шуляка", молодих хлопців, які захищали Україну – слугує нам прикладом і дороговказом", – наголосив націоналіст.


Житель села Трибухи Микола Бровань, який ще 1966 року спілкувався з очевидцем події, розповів, як повстанці прийняли бій, де місцеві жителі поховали їхні останки, а також про криївку УПА, що була розташована в 2 кілометрах на південь від цього місця, неподалік старої дороги Літин – Хмільник. Літинський краєзнавець Валерій Кривий на основі свідчень місцевих жителів більш детально розповів про події, які передували бою та його перебіг. Опісля священики Української Православної Церкви Київського Патріархату провели обряд освячення пам'ятного хреста та звернулися зі промовою до громади. Свободівці із Старої Синяви та Летичева розповіли учасникам заходу про досвід відновлення історичної справедливости на Хмельниччині.


Після урочистого мітингу учасники вшанувань вирушили до місця поховань повстанців, яке ще потребує впорядкування, а також відвідали місце, де у 40-х роках розташовувалась криївка сотні "Шуляка" групи УПА-Південь Української Повстанської Армії. Надалі свободівці планують облаштувати місце бою українських повстанців та створити маршрут "Повстанськими стежками Вінниччини", що охоплював би не лише місце бою сотні "Шуляка", а й низку інших визначних для українців місць у Хмільницькому, Літинському й інших районах области.


Довідка: Про обставини бою 5 червня 1944 року відомо завдяки т. 8 Літопису УПА "Українська Головна Визвольна Рада" та повідомленню від 6 червня 1944 року надісланого Вінницьким НКВД комісару внутрішніх справ УССР. Вдалося встановити, що о 12:00 5 червня 1944 року 2-га рота 189-го окремого батальйону НКВД, підсилена взводом станкових кулеметів із взводом мінометів, наздогнала в лісі, 4 кілометри південніше від Широкої Греблі й 3 – північніше Трибухів, близько сотні повстанців, з якими зав'язала бій. Під час бою 75 енкаведистів було вбито, 50 поранено, загинув також уповноважений РО НКВД Павлов. Втрати УПА: 67 убито, 20 поранено, 1 – взятий в полон. У бою загинув командир сотні – "Шуляк" та двоє чотових. Про "Шуляка" відомо, що він 1918 або 1919 року народження, родом із заходу України. Також відомо, що у бою брали участь мобілізовані енкаведистами з навколишніх сіл десятки місцевих хлопців-"яструбків", яких кинули проти повстанців. Бій, що тривав більше 3 годин, був кривавим – мало кому вдалося вирватися з оточеного ворогом лісу. 2008 року на місці бою насипали могилу та встановили березовий хрест. 2011-го хмільницькі свободівці розмістили біля хреста пам'ятну меморіальну дошку, а минулого року встановили тут новий металевий хрест та обгородили пагорб.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=zYhzIwQCsus


Довідка: До українських героїв, уродженців Хмільниччини, зокрема належать:
Омелян Липовий - (псевдо – "Олекса"), в 1942-1943рр. окружний провідник ОУН(б) на Вінниччині. В 1944 році референт служби безпеки в загоні "Саблюка";


Купрієвич - (ім'я невідоме). До совєтсько-німецької війни працював інспектором районного відділу освіти. Член ОУН(б) з 1941 р. До середини 1943р. виконував обов'язки провідника районної організації. Один із організаторів перших загонів УПА на Вінниччині. Влітку 1943 року загинув у бою із гітлерівцями;


"Грім" - (справжнє ім'я та прізвище невідомі). Член ОУН(б) з 1941 р. З другої половини 1943 року виконував обов'язки провідника ОУН(б) Хмільницького району. Брав активну участь у формуванні загонів групи УПА-"Південь";


Особенко Любов - родом із с. Малий Митник. Член ОУН(б);


Ничипорук - (ім'я невідоме), родом із с.Малий Митник. Член ОУН(б);


Хельківський Людвіг - родом із с. Велика Клітівка Уланівського (нині Хмільницького району)