СТАТУС КУРОРТУ ДЕРЖАВНОГО ЗНАЧЕННЯ ВИЯВИВСЯ «МИЛЬНОЮ БУЛЬБАШКОЮ»

СТАТУС КУРОРТУ ДЕРЖАВНОГО ЗНАЧЕННЯ ВИЯВИВСЯ «МИЛЬНОЮ БУЛЬБАШКОЮ»
01.06.2016
ДорохСьогодні виповнилося 5 років з моменту, коли курорт Хмільник набув статусу Державного значення. Саме 1 червня 2011 року Президент України підписав закон «Про оголошення природних територій міста Хмільника Вінницької області курортом державного значення».

До цього статусу Хмільник йшов багато років, покладаючи на нього великі сподівання щодо подальшого розвитку курорту.

Але пройшло цілих 5 років, але жодних суттєвих переваг, преференцій чи фінансування на свій розвиток курорт так і не отримав. Чому? В цьому матеріалі я спробую пояснити основні причини, чому статус курорту державного значення залишився лише на папері, а сам проект «курорт Державного значення «Хмільник» - виявився «мильною бульбашкою».

Але для початку – трішки історії, тобто про те, як все починалося. Я свідомо не згадуватиму проведену титанічну роботу, яка передувала наданню курорту «Хмільник» статусу Державного значення, а почну розповідь з 2010 року.

Одразу хочу розставити всі крапки над «і» та пояснити, що ж таке «курорт Хмільник». Для початку – окремо місту Хмільнику ніхто ніколи не надавав статусу курорту Державного значення. Цей статус має не місто, а територія, до якої входить і місто Хмільник, і ще 17 населених пунктів Хмільницького району. Саме ці території і є курортом Державного значення.

Мапа курорт

  • червоним на мапі позначено І зону санітарної охорони курорту;

  • жовтим позначено ІІ зону санітарної охорони курорту;

  • зеленим позначено ІІІ зону санітарної охорони курорту, яка і є межею самого курорту.


Також одразу хочу зазначити, що кожне слово, кожну цифру, про яку згадуватиметься, я можу підтвердити документально…

Отже, 26 січня 2010 року було укладено Угоду щодо регіонального розвитку Вінницької області між Кабінетом Міністрів України та Вінницькою обласною радою.

Угодою, окрім іншого, було передбачено реалізацію таких заходів:

«Оголошення природних територій м. Хмільника Вінницької області курортом державного значення. Розроблення та забезпечення виконання Державної програми розвитку курорту Хмільник Вінницької області на період до 2015 року».

На реалізацію цих заходів планувалося залучити 546 686 000 грн., з них – 467 746 000 грн. з Державного бюджету, 78 940 000 грн. – з місцевих бюджетів.

Тобто, в рамках Угоди, завдяки впровадженню Державною програми, на розвиток курорту мало б бути направлено понад півмільярда гривень.

12 квітня 2010 року, розпорядженням голови Вінницької обласної державної адміністрації за №168, було затверджено Заходи із забезпечення виконання Угоди щодо регіонального розвитку Вінницької області між Кабінетом Міністрів України та Вінницькою обласною радою. П. 4 було передбачено реалізацію таких заходів:

  • 1. Оголошення природних територій м. Хмільника курортом державного значення.

  • 2. Розроблення та забезпечення виконання Державної програми розвитку курорту Хмільник Вінницької області на період до 2015 року.


Виконавцями заходу було визначено управління культури і туризму облдержадміністрації (відповідальний виконавець) та виконком Хмільницької міської ради. Заходи планувалося здійснити в 2010-2011 роках.

На виконання раніше ухваленої угоди, 12 травня 2011 року Верховною Радою України було ухвалено Закон України «Про оголошення природних територій міста Хмільника Вінницької області курортом державного значення». 1 червня 2011 року Закон підписав Президент.

А далі розпочалися події, які звели нанівець всі перспективи розробки та реалізації державної програми розвитку курорту і, як наслідок, звели нанівець всі перспективи отримання на розвиток курорту понад півмільярда гривень.

26 квітня 2012 року, виконавчим комітетом Хмільницької міської ради, було внесено на розгляд Хмільницької міської ради проект Державної програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення Хмільник на 2013-2017 роки. Але такі дії виконкому були просто абсурдними, тому що Законом України «Про державні цільові програми» передбачено чіткий алгоритм розробки державних програм. І міська рада просто не має повноважень не те, щоб затверджувати проекти Державних програм, але навіть їх розробляти.

Законом передбачено, що саме обласна адміністрація, а в окремих випадках – обласна рада, має повноваження спочатку розробити Концепцію програми, потім надіслати її до відповідних міністерств, потім кабмін мав би схвалити Концепцію, визначити розробника програми, а вже потім могло б ставитися питання затвердження самої програми.

Зважаючи на таке депутатам минулого скликання вистачило розуму зняти це питання з розгляду.

Також було прийнято рішення щодо звернення до голови Вінницької обласної державної адміністрації з клопотанням ініціювати розробку Концепції державної програми розвитку курорту Хмільник у відповідності до вимог Закону України «Про державні цільові програми» та Порядку розроблення та виконання державних цільових програм.

Відповідно до законодавства Вінницька обласна державна адміністрація, будучи ініціатором розробки проекту Концепції Державної цільової програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення Хмільник на 2014-2018 роки, мала б забезпечити публікацію проекту Концепції, а також проведення її громадського обговорення.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, експертами громадської організації «ПРАВО» було проведено громадську експертизу діяльності Вінницької ОДА для того, щоб виявити не опрацювання та виправити ситуацію загалом. І ось які результати ми отримали…

Під час аналізу наданої інформації було виявлено, що будь-який документ, що підтверджує ініціювання Вінницькою ОДА розробку проекту Концепції Державної цільової програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення Хмільник на 2014-2018 роки відсутній.

Не зважаючи на те, що Вінницька ОДА є ініціатором та розробником проекту Концепції Державної цільової програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення Хмільник на 2014-2018 роки виявилося, що ОДА не володіє самим проектом зазначеної Концепції, а також не володіє інформацією про те, в яких офіційних засобах масової інформації було опубліковано проект зазначеної Концепції.

11 грудня 2012 року в конференц-залі Хмільницької міської ради відбулося засідання круглого столу, на якому було представлено проект Концепції Державної цільової програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення Хмільник на 2014-2018 роки.

12 грудня 2012 року проект Концепції було розміщено на Офіційному сайті міста Хмільника. Але це не можна вважати громадським обговоренням та публікацією проекту Концепції, так як головою Вінницької ОДА проект Концепції було підписано та направлено на погодження до відповідних міністерств, відомств та інших заінтересованих органів виконавчої влади ще 14 листопада 2012 року, тобто майже за місяць до того, як в Хмільнику провели його обговорення та оприлюднили в мережі Інтернет. Таким чином громадськість була позбавлена можливості надати свої пропозиції до проекту Концепції.

В грудні 2012 року було отримано зауваження та пропозиції від 6 міністерств, відомств та інших заінтересованих органів виконавчої влади, а саме:

  • Міністерства охорони здоров’я України;

  • Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України;

  • Міністерства економічного розвитку та торгівлі України;

  • Міністерства фінансів України;

  • Міністерства культури України;

  • Державного агентства інвестицій та управління національними проектами України.


Після цього депутатам міської ради просто розповіли, що «ми ж старалися, а погані міністерства нам відмовили». Але це не зовсім правда. Вірніше – відверта брехня.

Проект Концепції державної програми розвитку курорту було відхилено через численні порушення під час розробки та подання її до КМУ, а також через недосконалість самого документу.

Наприклад (далі – витяги з відповідей міністерств):

  • Проект Концепції було подано з порушенням Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою КМУ №950 від 18.07.2007 року;

  • В поданих документах був відсутній проект розпорядження Кабінету Міністрів України, завізований керівником органу, який є його розробником, та пояснювальна записка до проекту нормативно-правового акту;

  • Матеріали проекту Концепції не містили фінансово-економічних розрахунків, як того вимагає п. 30 Порядку розроблення та виконання державних цільових програм, а також параграф 34 та 50 Регламенту Кабінету Міністрів України;

  • Зауваження, яке було викладене в проекті Концепції, про «недостатній обсяг інвестування в основний капітал розвитку територій» не співпадає з оцінкою в 900,0 млн.грн., які планується залучити з «інших залучених коштів»;

  • Відповідно до розділу «Оцінка фінансових, матеріально-технічних, трудових ресурсів, необхідних для виконання програми» проекту Концепції, за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів Вінницької області необхідно було б вишукати 660,0 млн. грн., в тому числі з Державного бюджету – 550,0 млн. грн. (що на 82 254 000 грн. більше, ніж передбачалося Угодою щодо регіонального розвитку Вінницької області між Кабінетом Міністрів України та Вінницькою обласною радою), місцевих бюджетів Вінницької області – 110,0 млн. грн. (що на 31 060 000 грн. більше, ніж передбачалося Угодою щодо регіонального розвитку Вінницької області між Кабінетом Міністрів України та Вінницькою обласною радою). Відповідно до висновків Міністерства фінансів України реалізація норм проекту призведе до необхідності вишукання суттєвих додаткових коштів;

  • Визначені в проекті Концепції проблеми охоплюють територію невеликого міста, мають вузьке спрямування і не містять комплексних аспектів розвитку курортно-туристичної та лікувально-рекреаційної сфери країни в цілому;

  • В проекті Концепції не було приділено достатньої уваги раціональній експлуатації та охороні інших наявних видів мінеральних вод, окрім радонових;

  • В проекті Концепції не було передбачено жодного питання щодо напрямків та перспектив розвитку промислового комплексу міста;


Після отримання зауважень, пропозицій та висновків від міністерств, відомств та інших заінтересованих органів виконавчої влади щодо проекту Концепції, головою Вінницької обласної державної адміністрації на ім’я міського голови було направлено лист з пропозицією визначитися щодо доцільності подальшої розробки проекту Концепції.

Напевно міське керівництво вирішило тоді, що розробляти програму недоцільно і саме питання просто заглохло…

Підсумовуючи, хочеться сказати наступне, що під час ініціювання та розробки Державної програми розвитку курорту Хмільник:

  1. Вінницькою обласною державною адміністрацією було фактично проігноровано вимоги Закону України «Про державні цільові програми» та Порядку розроблення та виконання державних цільових програм щодо оприлюднення проекту Концепції та проведення її громадського обговорення. Таким чином громадськість була відсторонена від процесу підготовки Концепції Державної цільової програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення Хмільник на 2014-2018 роки;

  2. Відсутність будь-якого розпорядчого документу, яким визначалися граничні терміни щодо етапів розробки Концепції, створення робочої групи, визначення відповідальних осіб тощо спричинило певну хаотичність під час розробки проекту Концепції Державної цільової програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення Хмільник на 2014-2018 роки;

  3. Не зважаючи на те, що до складу курорту Хмільник входять, окрім міста Хмільник, ще й 17 населених пунктів Хмільницького району, а також на те, що родовище лікувальних грязей Війтівецького родовища знаходиться на території Хмільницького району, керівництво та громадськість Хмільницького району були відсторонені від розробки проекту Концепції Державної цільової програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення Хмільник на 2014-2018 роки. Проект Концепції лише частково враховує інтереси тільки однієї адміністративно-територіальної одиниці, не враховуючи інтереси інших територіальних громад, які знаходяться в межах курорту;

  4. Причиною відхилення проекту Концепції стали численні порушення під час підготовки пакету документів, а також невідповідність змісту проекту Концепції вимогам низки нормативно-правових актів, які регламентують ініціювання та розробку Державних цільових програм;

  5. Неузгодженість дій зацікавлених суб’єктів, а також невизначеність щодо питання доцільності подальшої розробки проекту Концепції не сприяє розвитку курорту, а також ставить під загрозу виконання завдань, які передбачено Угодою щодо регіонального розвитку Вінницької області між Кабінетом Міністрів України та Вінницькою обласною радою, якою було передбачено «розроблення та забезпечення виконання Державної програми розвитку курорту Хмільник Вінницької області на період до 2015 року»;


Отже, через халатність, непрофесійність посадовців Вінницької ОДА та виконавчих органів Хмільницької міської ради, курорт Хмільник, фактично, втратив шанс отримати значні кошти на свій розвиток, а проект «Хмільник – курорт Державного значення», виявився «мильною бульбашкою». Не зважаючи на це, я все ж таки сподіваюся, що питання розробки та реалізації Державної програми розвитку курорту стане пріоритетом діяльності влади, як місцевої – так і обласної та «київської», і курорт Хмільник все ж таки отримає значний поштовх для свого розвитку.

Зі святом вас, хмільничани…

Віталій Дорох,


голова Ради громадської організації "ПРАВО"