Враження від цьогорічного Обласного молодіжного форуму

Враження від цьогорічного Обласного молодіжного форуму
29.06.2009
27-28 червня 2009 року вдібувся Обласний молодіжний форум «Активній молоді – активний рік». Офіційна частина форуму пройшла в залі засідань Вінницької обласної державної адміністрації, а робоча - в Центрі підготовки кадрів «Олімп», який знаходиться в смт Селище Тиврівського району.

Щодо офіційної частини, то вона була схожа на всі офіційні частини подібних заходів: вступне слово, три-чотири виступи та завершальна частина з обіцянками в наступному році «ще краще та ще більше»... Робоча ж частина форуму обіцяла бути більш цікавою, так як передбачала проведення навчально-інструктивної зустрічі (ну і назва!), під час якої учасники мали б ознайомитися з механізмами формування, прийняття та реалізації обласних програм, а також роботу в секціях.

В проведенні навчально-інструктивної зустрічі (!!!), на мою думку, була певна необхідність. На минулорічному форумі, принаймні в тій секції, де довелося працювати мені, досить мало учасників орієнтувалися в цій тематиці, що й призвело до їх низької активності. Тож організатори вдало передбачили проведення такого заходу, хоча не думаю, що від цього був великий ефект. Це крок вперед, але все ж... Справа в тому, що захід відбувався в форматі лекції, сухої та переповненої специфічними термінами. Після завершення зустрічі, спілкуючись з учасниками форуму, я відзначив для себе наступне: всі вони поділилися на дві групи: перша – ті, хто й так знав ці механізми (наприклад, працівники молодіжних структур з районів), та друга – ті, хто все одно нічого не зрозумів, через, знову ж таки, невдало обраний формат...

...Маючи негативний минулорічний досвід участі в роботі секції, я з нетерпінням чекав продовження робочої частини. Зразу хочу відзначити, що враження від роботи в секціях, принаймні в тій, де довелося працювати мені, перевершили всі сподівання. Але все по порядку...

Учасникам форуму було запропоновано попрацювати на такі теми:

Створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, творчого розвитку особистості;
Утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських цінностей;
Пропаганда та формування здорового способу життя;
Створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді;
Надання підтримки молодіжним та дитячим громадським організаціям;
Інтеграція молодіжних громадських організацій до відповідних європейських і світових організацій.
Знову з приємністю хочу відзначити, що цьогорічна робота в секціях, на мою думку, була більш ефективною в порівнянні з молодіжним форумом 2008 року. Можливо, свою роль зіграла «навчально-інструктивна зустріч» (!!!), можливо, самі теми секцій видалися учасникам більш привабливими для обговорення чи справа просто в ефективній модерації заходів – не знаю. Хай кожен з учасників форуму, які погоджуються зі мною в оцінці активності роботи в секціях, визначать це самі. Я ж хочу представити читачам результати роботи в згаданих секціях (перепрошую, якщо якась з пропозицій не буде мною названа. Я не мав змоги побувати на всіх секціях, тож мені довелося записувати всі пропозиції під час їх презентації наступного дня. Тож якщо щось недочув чи не встиг записати – даруйте...).

Учасники секції №1 запропонували для створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді та творчого розвитку особистості ввести до обласної програми заходи, які передбачали б популяризацію народних свят та відродження творчих ремесел, виставки дитячої творчості, конкурси для ерудитів, інтелект-клуби та КВК, зустрічі з видатними людьми Вінниччини, змагання з різних видів спорту (скейтборд тощо) та козацькі забави, а також передбачити серію заходів, які проводилися б на базі дитячих будинків.

Заходи, які були запропоновані учасниками другої секції для утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських цінностей в дечому перекликалися з наробками першої групи. Їх пропозиції були спрямовані на створення гуртків при школах, проведення майстер-класів (вишивка тощо), ознайомлення цільової аудиторії з діяльністю громадських організацій патріотичного спрямування та органів місцевого самоврядування, видання просвітницької літератури, проведення конкурсу «Великі Вінничани», розміщення соціальної реклами. Цікавою була пропозиція започаткувати підтримку фестивалю «Живий вогонь». Також були пропозиції долучатися до процесу перейменування вулиць, поширення інформації - коли і на чию честь вони були названі (цікаво, а що будуть поширювати про Петровського, Постишева, Косіора, Леніна, якщо не вдається їх (вулиці) перейменувати?). Ще були пропозиції популяризувати волонтерський рух та створити конкурс благоустрою (по-моєму, такий конкурс проводиться перед Великоднем). Оригінальною була пропозиція започаткувати святкування Дня Друзів та інших.

Учасники третьої секції для пропаганди та формування здорового способу життя запропонували впровадити місячник здоров'я, обласні конкурси плакатів, екскурсії та зустрічі з відомими спортсменами, започаткувати фестиваль соціальної реклами, передбачити кошти для фінансування дошкільних та навчальних закладів (закупівля спортивного інвентаря). Також було запропоновано популяризувати акцію щодо анонімного аналізу на ВІЛ/СНІД та проводити просвітницькі заходи щодо цієї тематики. Цікавими були пропозиції започаткувати показові виступи спортсменів, активізувати спортивний туризм та запровадити спортивну зміну в дитячих таборах області.

Для створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді група №4 запропонувала два шляхи вирішення проблеми. Перший заключається в наданні можливості проявити себе молодим спеціалістам. Зокрема, було запропоновано проводити ярмарок вакансій, запровадити навчальні програми, а також звернути увагу на проведення рекламної кампанії щодо доцільності брати на роботу молодих спеціалістів. Другий напрямок – розвиток молодіжного підприємництва через міні-грантові програми та пільгове кредитування.

Для надання підтримки молодіжним та дитячим громадським організаціям учасники п’ятої секції внесли до обласної програми такі пропозиції:

Створити Молодіжний Центр Вінниччини, в якому працювали б «безкоштовні» для організацій бухгалтер та юрист;
Для вирішення питання забезпечення молодіжних громадських організацій необхідними кадрами було запропоновано запровадити Школу громадського лідера;
Відновити конкурс проектів для громадських організацій та розробити механізм фінансування місцевих громадських організацій без посередництва обласних організацій, на прикладі конкурсу, що проводить Головне управління внутрішньої політики і т.д.;
Створити умови для висвітлення діяльності громадських організацій в ЗМІ через надання окремої рубрики в газетах та запровадження тематичних телепередач на ВДТ-6.
Також було запропоновано створити збірки з інформацією та контактами МГО та запровадити інститут волонтерства, який передбачав би певні пільги волонтерам. Цікавою була пропозиція запровадити практику проведення місцевих молодіжних форумів з подальшим делегуванням учасників на обласний.

Інтеграція молодіжних громадських організацій до відповідних європейських і світових організацій буде ефективною, на думку учасників шостої секції, якщо передбачити в обласній програмі заходів, які будуть сприяти молодіжним обмінам, навчать учасників готувати проекти. Також було запропоновано створити перелік привабливих для закордонних туристів в плані відпочинку об’єктів Вінниччини, запровадження бази даних для працевлаштування молоді за кордоном та запровадження літньої зміни в таборах області для лідерів євроклубів...

...Загалом враження від форуму позитивні, незважаючи навіть на такі «дрібниці», як жахливі умови проживання (надіюсь, в окремих «номерах», але мені «повезло») та ще жахливіше харчування в поєднанні з невихованістю персоналу їдальні. Іноді мені здавалося, що я потрапив на зйомку гумористичної передачі «Наша Раша» саме в епізод, який розповідає про суші-бар в м. Іваново. Там офіціантка Анастасія постійно повторювала фразу: «Заказала – жери давай!!!». В нашому варіанті було: «Сказано на пів дев’ятого – значить на пів дев’ятого!!!» (це ми запізнилися на 15 хв., хоча в розкладі сніданок з 8.30 до 9.30. Порцій вже не було, а те, що принесли, мало такий вигляд, неначе його вже хтось їв...)

Тепер з нетерпінням буду чекати, коли програма буде вже розроблена та прийнята, щоб порівняти, який відсоток конкретних пропозицій було враховано. Зокрема, щодо підтримки молодіжних організацій і, зокрема, створення Школи громадського лідера та ініціатива щодо конкурсу проектів, а також висвітлення діяльності МГО на ВДТ...