Як реалізується в місті Хмільнику право членів територіальної громади брати участь у роботі місцевого самоврядування…

Як реалізується в місті Хмільнику право членів територіальної громади брати участь у роботі місцевого самоврядування…
08.08.2010
Як вже відомо читачам нашого сайту, 5-го липня відбулася чергова сесія Хмільницької міської ради. Попри події, про яку ми вже повідомляли (маю на увазі депутатський запит пана Віктора Гричанюка щодо публікації в міськрайонній газеті «Життєві обрії»), сталася ще одна, не менш цікава подія…

Але спочатку трішки історії. Нещодавно в нашому місті відбулися громадські слухання, які стосувалися подальшої долі міського ставу. Саме вчора, ініціативна група, яка власне опікується долею водного об’єкту, маючи надію, що питання про став буде розглядатися на сесії, вирішила завітати на її пленарне засідання.

Як стало відомо членам нашої організації, після того, як громадяни завітали до сесійної зали, їх фактично чемно «попросили». Мотивація різна: «Ваше питання сьогодні розглядатися не буде», «Потрібно було повідомити заздалегідь», «Ви не пройшли реєстрацію» тощо… Заради справедливості варто зазначити, що члени територіальної громади все ж таки потрапили на засідання, але ми вважаємо за необхідне дати правову оцінку цій ситуації.

Отже, частина 16 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» говорить, що сесії ради проводяться гласно. І лише у разі необхідності рада може прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання.

Далі. Досить конкретне роз’яснення щодо цього питання дає Статут територіальної громади міста Хмільника. Зокрема стаття 55 частини 12 Статуту зазначає :

«Члени територіальної громади міста мають право бути присутніми на засіданнях міської ради». Тобто, норма Статуту не містить жодної згадки про те, чи стосується громадянина це питання чи ні. Чітка вказівка: «Члени територіальної громади міста мають право…». А от право визначати «вагу» питань порядку денного сесії для кожного громадянина віднесено саме до компетенції громадянина. Тобто член територіальної громади має право сам визначати стосується це питання його особисто чи ні…

Наступне. Ця ж стаття 55 Статуту говорить:

«Особи, що виявили бажання виступити на сесії міської ради, повинні не пізніше як за день до її відкриття подати відповідну заяву на ім’я секретаря ради, на якого покладаються обов’язок організовувати такі виступи».

Прошу звернути увагу: «Особи, що виявили бажання ВИСТУПИТИ на сесії…». Тобто вимога попереднього повідомлення стосується виключно осіб, які мають бажання виступити на сесії і зовсім не стосується членів територіальної громади міста, які просто хочуть бути присутніми на засіданні…

Тут варто згадати ще один місцевий нормативно-правовий документ, який так чи інакше регламентує присутність осіб на сесії міської ради, а саме Регламент Хмільницької міської ради, тому що саме ним під час сесійного засідання керувалися посадовці міської ради.

Частина 6 статті 4 Регламенту зазначає, що:

«На засіданнях міської ради можуть бути присутні особи ЗА ЗАПРОШЕННЯМ. ЗА ВИКЛИКОМ, ДЕПУТАТИ ІНШИХ РАД на визначених для них місцях (5-й ряд зали засідань). Кількість присутніх обмежується наявною кількістю сидячих місць у залі засідань міської ради. Отже, Регламент в жодному разі не визначає право членів територіальної громади міста щодо присутності на сесії. Для запрошених, за викликом чи депутатів інших рад – так. Але для громадянина, члена територіальної громади міста – ні в якому разі.

Тепер щодо реєстрації бажаючих бути присутніми на засіданні сесії. Частина 8 статті 4 Регламенту наголошує, що:

«Реєстрацію присутніх осіб проводить організаційний відділ і список передає головуючому ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ПЛЕНАРНОГО ЗАСІДАННЯ». На нашу думку це стосується знову ж таки «запрошених, за викликом чи депутатів інших рад». Беручи до уваги норми Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Статуту територіальної гомади міста Хмільника, які зазначають, що сесії ради проводяться гласно і що члени територіальної громади міста мають право бути присутніми на засіданнях міської ради: громадянин має повне право прийти на сесію посеред засідання чи після перерви.

Правда Регламент містить одну норму, якою варто керуватися всім присутнім на сесії:

Стаття 6 Регламенту:

«Особи, присутні на засіданнях міської ради, повинні утримуватися від публічних проявів свого ставлення до того, що відбувається на засіданні і не порушувати порядок. У разі порушення порядку за розпорядженням головуючого на засіданні їх може бути випроваджено з приміщення, де відбувається засідання».

Думаю, що знайдуться скептики, які спробують зауважити, мовляв з одного боку Статут, а з іншого Регламент. Так, погоджуюся, ці документи мають якось співіснувати, причому не суперечачи один одному. Але якщо все ж виникають якісь сумніви, норму якого документу вважати чинною, то все ж варто використовувати Статут територіальної громади міста Хмільника. Чому? Зараз поясню.

Згідно статті 9 Статуту територіальної громади міста Хмільника:

«Статут територіальної громади міста Хмільника має найвищу юридичну силу відносно актів, які приймаються в системі місцевого самоврядування міста, за винятком рішень, прийнятих місцевим референдумом».

Тобто тут, як у відомому анекдоті:

«Пункт первый – командир всегда прав;

Пункт второй – если командир неправ – смотри пункт первый…»

Отже, якщо не знаєш чим керуватися – Регламентом чи Статутом, то все ж таки Статут – це «пункт первый».

На останок вважаємо за потрібне привести ще одну цитату зі Статуту територіальної громади міста Хмільника:

Стаття 55 частина 12 Статуту територіальної громади міста Хмільника:

«Відмова членам територіальної громади міста у відвідуванні сесії міської ради, не пов’язана з організаційними чи технічними причинами, повинна бути оформлена письмово».

Тож вперед, всі на сесію…