ЗА ДОПОМОГОЮ ДО ГУБЕРНАТОРА МИКОЛИ ДЖИГИ ЗВЕРНУЛИСЯ БАТЬКИ УЧНІВ ШКОЛИ №;2 МІСТА ХМІЛЬНИКА

ЗА ДОПОМОГОЮ ДО ГУБЕРНАТОРА МИКОЛИ ДЖИГИ ЗВЕРНУЛИСЯ БАТЬКИ УЧНІВ ШКОЛИ №;2 МІСТА ХМІЛЬНИКА
29.08.2012
Батьки учнів четвертих класів міста Хмільника звернулися до Голови Вінницької ОДА Миколи Джиги з проханням втрутитися в ситуацію з оптимізацією навчальних закладів, яка може призвести до створення в школі №2 класу, в якому навчатиметься понад 40 учнів.

Про це повідомляє газета «33-й канал» (додаток "Молодіжна газета" від 29 серпня 2012 р.).

В своєму зверненні батьки просять «провести перевірку стану додержання Конституції України та законів України, а також інших актів законодавства, які регламентують діяльність освітньої галузі в Україні, Хмільницькою міською радою, її виконавчими органами, а також окремими посадовими особами цих органів, як це передбачено ч. 1 ст. 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».

Пропонуємо вашій увазі повний текст звернення:

Шановний Микола Васильович!

Звертаємося до Вас на підставі статті 40 Конституції України, ст. 1, 5, 7, 20 Закону України «Про звернення громадян», а також ст.. 2, 6, ч.1 ст. 13, ч. 9 ст. 16, ч. 4 ст. 22, а також ч. 1 статті 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» посприяти у вирішенні ситуації, яка склалася в Хмільнику в галузі освіти.

Справа в тому, що 16.02.2012 року виконавчим комітетом Хмільницької міської ради було затверджено рішення за №38 «Про формування мережі класів СЗШ, груп ДНЗ» та рішення за №55 «Про заходи щодо економного та раціонального використання коштів міського бюджету ЦДЮТ міста у 2012-2013 н.р.», якими передбачено забезпечити формування мережі навчальних закладів з середньою наповнюваністю класів по місту не нижче 27 учнів.

В Хмільницькій СЗШ І-ІІІ ст. №2 було сформовано два четвертих класи: 4-А та 4-Б, в яких навчалося 20 та 22 учні відповідно.

Ще в березні 2012 року на батьківських зборах директор школи Марчук О.С. повідомив нам про те, що під час формування мережі навчальних класів на 2012-2013 навчальні роки наші класи буде об’єднано в один, в результаті чого буде сформовано один п’ятий клас, в якому навчатиметься 42 учні.



На нашу думку, це є порушенням ч. 1 статті 14 Закону України «Про загальну середню освіту», яка чітко встановлює, що «наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів не повинна перевищувати 30 учнів», а також Закону України «Про освіту» та Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01.

Ми звернулися до Хмільницького міського голови Грушка В.П., як найвищої посадової особи та гаранта дотримання законності на території міста, з проханням втрутитися в ситуацію і не допустити об’єднання 4 класів в СЗШ №2 м. Хмільник. На що отримали відповідь, що формування мережі з середньою наповнюваністю класів не нижче 27 учнів по СЗШ №2 м. Хмільник без об’єднання двох 4 класів в один клас, в якому навчатиметься понад 40 учнів, - неможливе, і що це питання буде обговорюватися на батьківських зборах 17 травня 2012 р.

Ми, в свою чергу, запросили на батьківські збори міського голову. Але ні міський голова, ні його заступники, ні начальник відділу освіти Хмільницької міської ради на батьківські збори, які відбулися 17 травня 2012 року не з’явилися, а делегували виступити перед батьками начальника служби у справах дітей Тишкевича Ю.І., який по суті своєї роботи мав би захищати права дітей, а не бюджет міста. Питання об’єднання цих класів на цих зборах так і не вирішилося.

З того часу нас ще тричі запрошували на батьківські збори, один раз на них навіть завітала начальник відділу освіти Хмільницької міської ради Коведа Г.І., проте питання так і не зрушилося з місця. Ми наполягали на дотриманні ч. 1 ст. 14 Закону України «Про загальну середню освіту» та Державних санітарних норм, а дирекція мотивувала необхідність об’єднання наших класів необхідністю виконання рішень виконкому про встановлення середньої наповнюваності класів та відсутністю коштів у міському бюджеті. Про це начальник освіти Хмільницької міської ради неодноразово заявляла навіть в засобах масової інформації, зокрема в інтерв’ю газетам «33-й канал» та «Газеті по-українськи».

Після цього ми змушенні були звернулися до депутатів Хмільницької міської ради з пропозицією скасувати рішення виконавчого комітету чи бодай внести до них зміни. За результатами розгляду нашого звернення депутатами було прийнято рішення вивчити це питання і розглянути його на депутатській комісії за участю батьків. Але, на превеликий жаль, ці заходи також ні до чого не призвели – міська влада наполягає на об’єднанні класів. Позиція міської влади, яку зокрема озвучив перший заступник міського голови, секретар міської ради Петро Дреженков в місцевій пресі, така: «На моє глибоке переконання, кількість учнів аж ніяк не впливає на якість знань. Хто хоче навчатися, той буде це робити, незалежно від обставин». Але чому жертвами цих «обставин» повинні бути наші діти? Чим вони завинили? Чому питання недофінансування освіти в Хмільнику має вирішуватися за рахунок наших дітей?



Звертаємо Вашу увагу на те, що подібна ситуація склалася і в інших школах нашого міста, про що неодноразово говорилося і під час батьківських зборів, і під час сесій міської ради, і в приватних розмовах з дирекцією школи. В інших школах також створено класи, які є переповненими, що є порушенням чинного законодавства України.

На нашу думку, такі дії міської влади Хмільника не сприяють кращому засвоєнню навчального матеріалу нашими дітьми, створюють умови, які утруднюють навчальний процес, а також порушують вимоги Закону України «Про загальну середню освіту», зокрема ч. 1 статті 14 якого чітко встановлює, що «наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів не повинна перевищувати 30 учнів», Закону України «Про освіту», Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01, а також Наказ управління освіти і науки Вінницької ОДА від 19 січня 2012 року за №23, п. 1.2. якого говорить, що «усю роботу, пов’язану з оптимізацією мережі, здійснювати з дотриманням вимог чинного законодавства…».

Просимо Вас втрутитися в ситуацію, з метою недопущення порушення чинного законодавства України в сфері освіти, та провести перевірку стану додержання Конституції України та законів України, а також інших актів законодавства, які регламентують діяльність освітньої галузі в Україні, Хмільницькою міською радою, її виконавчими органами, а також окремими посадовими особами цих органів, як це передбачено ч. 1 ст. 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».

Про результати розгляду нашого звернення просимо повідомити в письмовому вигляді та в терміни, визначені статтею 20 Закону України «Про звернення громадян» на наступну адресу: Хайдаровій Н.Ф. вул. Лізи Чайкіної, 8, м. Хмільник 22 000